De analyse: FSV Mainz, opletten voor Duitse karakterploeg

De analyse: FSV Mainz, opletten voor Duitse karakterploeg

26-08-2016 15:30

In de groepsfase van Europa League zal RSC Anderlecht het opnemen tegen het Duitse FSV Mainz, de ex-club van Liverpool-trainer Jürgen Klopp. Wat weten we van de club die vorig seizoen zesde werd in de Bundesliga? Maakt paars-wit er een kans tegen? VoetbalPrimeur.be geeft u een handige analyse!

FSV Mainz behaalde zijn grootste successen in de jaren ’70 en ’80. De club wist toen vier keer de Duitse landstitel binnen te rijven. Tijdens de jaren nadien ging de club echter door een dal. De Duitsers degradeerden in 1989 naar de tweede klasse en bleven daar veertien jaar. Tot huidig Liverpool-trainer Jürgen Klopp het roer overnam. De succescoach loodste het team terug naar de hoogste divisie in Duitsland, maar in 2006 degradeerde de club onder zijn leiding weer naar tweede klasse. Toch was de naam van Klopp gemaakt, want in 2008 verhuisde hij naar Borussia Dortmund, nadat hij met Mainz opnieuw promoveerde naar de Bundesliga.

Trainer: Martin Schmidt
Stadion: Coface Arena (capaciteit: 34.034)

Duitse karakterploeg
FSV Mainz staat in Duitsland bekend als een moeilijk te bekampen team. Duitsers geven nooit op. Voor Der Karnevalsverein klopt dat zeker en vast. Jürgen Klopp introduceerde het werkvoetbal en huidig trainer Martin Schmidt heeft die werkwijze overgenomen. De club promoveerde in 2008 naar de Bundesliga.

Sindsdien is Mainz een degelijke middenmoter, die af en toe een uitschieter laat optekenen. In 2010 behaalde de club de vijfde plaats. Vorige seizoen eindigde Mainz op de zesde plaats, waardoor het zich rechtstreeks plaatste voor de groepsfase van de Europa League.

Sterspeler
Absolute sterkhouder van de Duitsers is kapitein Julian Baumgartlinger (rechts op foto). De Oostenrijkse international kwam in 2011 over van Austria Wenen en ontpopte zich tot steunpilaar op het middenveld van Mainz. De verdedigers van Anderlecht zullen vooral moeten opletten voor Jairo Samperio Bustara. De Spanjaard kwam twee zomers geleden over van FC Sevilla en is een gevaarlijk heerschap op de flank.

Opvallend
Oud-bondscoach René Vandereycken was in 2000 enkele maanden aan de slag als trainer van Mainz. Na een compleet mislukte passage bij Anderlecht was Vandereycken drie jaar werkloos vooraleer hij in juni 2000 aan de slag ging bij Mainz, dat toen nog actief was in de Duitse tweede klasse.

Een groot succes werd dat echter niet. Na vier nederlagen en een uitschakeling in de beker werd Vandereycken in november 2000 alweer bedankt voor bewezen diensten. Ook voormalig Rode Duivel Peter Van Der Heyden heeft een verleden bij de Duitse club. Hij speelde er twee seizoenen vooraleer hij terugkeerde naar zijn oude liefde Club Brugge.

Verleden tegen Belgische clubs
Geen! Mainz is nooit een Europese grootheid geweest en heeft weinig Europese wedstrijden op de teller staan. De Duitse club zal dus voor de eerste keer in zijn geschiedenis een Belgische club ontmoeten.

Prognose
Anderlecht mag Mainz zeker niet onderschatten. Een ploeg die zesde wordt in de Duitse Bundesliga heeft zeker kwaliteiten. Toch moet paars-wit de ambitie hebben om punten te sprokkelen tegen de Duitsers. Een overwinning in het Constant Vanden Stockstadion is een must. Op verplaatsing moet paars-wit in staat zijn om zeker een puntje te halen. Wij voorspellen een 4 op 6 voor Anderlecht tegen Mainz.