De strever van de klas: geen ploeg in Europa speelde meer matchen dan Club Brugge

De strever van de klas: geen ploeg in Europa speelde meer matchen dan Club Brugge

29 april - 15:00 Laatste update: 30 april - 21:00
14

De prijzen worden aan de meet uitgedeeld. Club Brugge strijdt de komende weken zowaar nog mee voor twéé trofeeën, en dat na een lang en slopend seizoen. Na een blik op de statistieken vanwege VoetbalPrimeur.be krijgen de Bruggelingen alvast een eretitel mee, want geen enkele ploeg in Europa werkte al meer wedstrijden af.

and still counting. Dat is het indrukwekkende aantal matchen dat Club Brugge dit seizoen al gespeeld heeft. Op 27 juli begon het allemaal in de tweede voorronde van de Conference League. Op die zomeravond klopte Club het Deense AGF met 3-0 in eigen huis. Het zou de aanzet betekenen van een monsterlijke Europese campagne, in de eerste plaats op kwantitatief vlak. Momenteel staat de blauw-zwarte teller in de Conference League op zestien (!) duels. Reken daar nog eens de 36 speeldagen uit de Jupiler Pro League bij (30 in de reguliere fase en nu al zes in de Play-Offs) én de vijf bekerwedstrijden in eigen land en je komt uit op een totaal van 57.

En het is nog lang niet gedaan! Gelukkig, zal Club Brugge denken. In de Champions’ Play-Off moeten de laatste vier speeldagen nog uitwijzen wie kampioen wordt, maar met hun huidige hoogvorm zijn Nicky Hayen en zijn manschappen misschien wel uitgegroeid tot dé topfavoriet. Dat vertrouwen kan ook nog uitmonden in een historische Europese finale. Als Club Fiorentina zou uitschakelen, eindigt het uiteindelijk op 64 wedstrijden. Daar komen voor een heleboel spelers dan ook nog eens interlands bovenop. Om maar te zeggen dat de Brugse selectie haar vakantie straks ruimschoots verdiend zal hebben, ongeacht de afloop van dit seizoen.

Wat zijn die cijfers nu waard in verhouding tot de concurrentie? Wel, Club Brugge steekt er zowel binnen als buiten de landsgrenzen (ver) bovenuit! Dat de Belgische kalender propvol zit, is al langer geweten (en voor vele clubbestuurders een doorn in het oog). Naast Club zijn er nog vier andere Belgische teams die de magische kaap van de 50 wedstrijden al gerond hebben. Niet toevallig gaat het om alle Europese vertegenwoordigers. KAA Gent en Union Saint-Gilloise benaderen de rivaal uit Brugge het dichtst met elk 53 optredens. Ook voor dat tweetal zit er overigens nog het een en ander aan te komen tijdens de komende weken …

Belgische clubs met de meeste wedstrijden

1. Club Brugge - 57
2. Gent - 53
    Union - 53
3. Antwerp - 50
    Genk - 50

Ook internationaal kan niemand aan de werklast van Club Brugge tippen. Momenteel zijn er naast Blauw-Zwart nog elf andere clubs die ervan dromen om binnen een maandje een Europese beker de lucht in te steken. De verschillen in belasting tussen die verschillende deelnemers is opvallend groot. Terwijl Bayern München dinsdag tegen Real Madrid bijvoorbeeld pas aan haar 45e partij van het seizoen begint, zitten Aston Villa en Olympiakos al aan 51. En dat is dus nog niets vergeleken met Club … Tegenstander Fiorentina kwam overigens zeven keer minder in actie dan de overgebleven Belgische vertegenwoordiger.

Het aantal wedstrijden van de Europese halve finalisten:

1. Club Brugge – 57
2. Aston Villa en Olympiakos – 51
3. Fiorentina – 50
4. AS Roma - 48
5. Atalanta, Olympique Marseille, Real Madrid en PSG – 47
6. Bayer Leverkusen - 46
7. Bayern München en Borussia Dortmund - 44

De Belgische teams zijn met andere woorden wel degelijk in het nadeel ten opzichte van de Europese tegenstand. Ook in enkele andere landen is de kalender een pak drukker dan pakweg in de Bundesliga of de Serie A. De positie van Aston Villa gaf het al aan: het Engelse speelschema blijft moordend, zeker met de twee nationale bekers én het feit dat hun suprematie vaak tot lange avonturen in Europa leidt. Zelfs enkele ploegen uit de Championship staan daarom bij de Europese uitslovers. Verder zitten ook de Griekse, Portugese, Schotse en Turkse grootmachten stilaan aan het eind van hun Latijn. Maar zij hebben allen nog steeds meer adem gespaard dan Club Brugge …

Een overzicht van enkele andere Europese (top)clubs die al 50 matchen of meer betwist hebben:

Coventry City (51), Fenerbahçe (54), Galatasaray (52), Leicester City (51), Liverpool FC (55), Manchester City (54), Middlesbrough (53), Rangers FC (53), SL Benfica (53), PAOK (55), Viktoria Plzen (50), West Ham United (50)