Raiola zaagt aan stoelpoten 'corrupte' FIFA: Het is tijd voor een revolutie

Raiola zaagt aan stoelpoten 'corrupte' FIFA: "Het is tijd voor een revolutie"

04-02-2020 19:09 Laatste update: 19:23
5

Mino Raiola is bereid door het vuur te gaan om de FIFA aan banden te leggen. De welbespraakte zaakwaarnemer én fervent tegenstander van de FIFA, haalt maar weer eens uit naar de wereldvoetbalbond.

Raiola is druk bezig met de opzet van een nieuw systeem binnen de voetbalwereld, vertelt hij in een uitgebreid interview aan Sport/Voetbalmagazine. "We willen een nieuw systeem opzetten zodat er in elk geval een keuze is. Daar zijn we nu mee bezig. De FIFA is de FIFA, veel succes ermee. Wij willen er straks niets meer mee te maken hebben. We gaan het zelf doen. De FIFA is over, het oude systeem is over. Dit is de start van een nieuw tijdperk, wij staan aan de basis. Het is tijd voor een revolutie."

De Nederlandse Italiaan is het meer dan beu en spreekt van maffia-praktijken. "Toen ik jaren geleden riep dat de FIFA maffia is, werd ik uitgelachen en werd gezegd dat ik gek was. Ik bedoelde te zeggen: het heeft dezelfde vorm en structuur als de maffia. Het is één corrupte familie, niet gewelddadig, wel heel ondoorzichtig, gericht op het verwerven van macht en controle met grote consequenties voor het voetbal", licht hij toe. "De mensen die er zitten en de baas zijn houden het corrupte systeem nog steeds in stand."

Raiola vervolgt zijn beklag en licht nog eens toe waarom hij verandering wil bewerkstelligen. "De regeringen staan toe dat een hoge concurrentie- en competitiemarkt waarin miljarden omgaan, wordt geregeerd door een corrupte monopolist (Gianni Infantino, red.). Dat is bij wet verboden. Net als kartelvorming. De FIFA wil terug naar het totalitaire communisme, ze respecteren de wetten niet die er zijn. Daarom moet er een tweede bond en een ander systeem naast mogen bestaan. Dat is mijn doel: ik wil helpen een betere voetbalwereld te creëren en dwing iedereen kritisch na te denken."