De Bruyne scoort, maar Doku en co moeten onderspit delven na penalty's

17 april - 23:50 Laatste update: 23:56
24

Manchester City gaat zijn Champions League-titel niet prolongeren. The Citizens moeten woensdag na een ware thriller hun meerdere erkennen in Real Madrid, dat na een 3-3 in Spanje en een 1-1 in Engeland na strafschoppen aan het kortste eind trekt. Antonio Rüdiger is na de winnende penalty de held van Madrid.

Vorige week eindigde het heenduel - een absoluut spektakelstuk - in een 3-3 gelijkspel. Real wist dus op voorhand dat een eerste zege ooit in het Etihad nodig was om zich te plaatsen voor de laatste vier. Nederlanders stonden er in de return niet op het veld, want City-manager Pep Guardiola hield Nathan Aké op de bank. Na aftastende eerste tien minuten deelde Real met de eerste kans een keiharde tik uit aan de Engelsen.

Een aanval over rechts werd in twee instanties benut door Rodrygo, die de stand over twee wedstrijden op 3-4 bracht. Al héél snel kon City iets terugdoen. Erling Haaland raakte na een kopbal de lat, waarna de bal prompt voor de voeten van Bernardo Silva kwam. De Portugees had daar geen erg in en de bal rolde vanaf een meter of twee naast.

City zocht de volgende versnelling, terwijl Real verder achteruit liep. Via Kevin De Bruyne, die de ploeg van Guardiola op sleeptouw nam, deelde City diverse speldenprikjes uit. Ook na rust piepte en kraakte het bij Real. Het wachten was op de gelijkmaker, maar naarmate de tijd verstreek leek het erop dat de bezoekers de voorsprong zouden vasthouden. Niet was minder waar. Een kwartier voor tijd tekende De Bruyne voor de bevrijdende gelijkmaker voor City na een knappe actie van invaller Jérémy Doku. Van dicht bij knalde hij de bal in het dak van het doel en het Etihad was in extase.

De Bruyne kreeg in de reguliere speeltijd nog twee dotten van kansen, maar deze gingen er niet in. Verlenging moest er aan te pas komen om het tweeluik tussen de twee grootmachten te beslissen. In de verlenging nam City wederom het initiatief en was Real veroordeeld tot verdedigen. Onder andere Phil Foden had de winnende goal op zijn schoen, maar de Engelsman liet de kans onbenut.

Het werd een slijtageslag in Manchester - onder andere Dani Carvajal kon amper een stap meer zetten - en van een tactisch schaakspel was na 110 minuten weinig meer over. Op karakter werd het duel door beide ploegen uitgespeeld en moesten penalty's bepalen wie er zou doorstoten naar de laatste vier en het in de halve finales opneemt tegen Bayern München, dat eerder op de woensdag Arsenal uitschakelde.

De penalty's werden genomen aan de zijde waar de City-supporters zitten, de Real-fans zaten dus op afstand. Real-doelman Andriy Lunin had geen antwoord op de eerste strafschop van Álvarez. De eerste penalty van De Koninklijke ging gelijk mis. Oudgediende Luka Modric zag hoe Ederson zijn strafschop wist te keren. Lunin maakte de misser van Modric direct goed, want Lunin had de uiterst zwakke strafschop van Silva klemvast. Jude Bellingham faalde niet en bracht de stand in de penaltyserie op 1-1.

Voormalig Real-speler Mateo Kovacic miste namens City, waarna Real het voordeel pakte via Lucas Vázquez. Foden nam de vierde strafschop voor City en schoot feilloos raak. Nacho Fernandez schoot Real opnieuw naar de leiding en zorgde daarmee voor het matchpoint. Doelman Ederson nam de vijfde penalty voor The Citizens en scoorde, waarna Rüdiger het kon beslissen. Dat deed de Duitser en dus gaat Real ten koste van titelhouder City naar de halve finales.