Een primeur in het voetbal: Spaanse rechter scheldt rode kaart kwijt

Een primeur in het voetbal: Spaanse rechter scheldt rode kaart kwijt

27-12-2023 22:40
3

De Spaanse middenvelder Sergio Canales gaat de geschiedenisboeken in. De 32-jarige spelmaker was het vorig jaar zó oneens met zijn rode kaart, dat hij zijn straf aanvocht bij de Spaanse burgerrechter. Veertien maanden later, op woensdag 27 december, wordt de voormalig Real Betis-speler onschuldig verklaard.

En dus is Canales vrijgesproken. De middenvelder hoeft geen boete van 600 euro te betalen en zijn schorsing van drie duels is tenietgedaan. Canales zat één van de drie wedstrijden schorsing uit, de overige twee zijn opgeschort in afwachting van de zaak. Inmiddels is Canales ook geen speler van Betis meer. Medio dit jaar verruilde hij Betis voor CF Monterrey.

In de wedstrijd tegen FC Cádiz kreeg Canales twee keer geel van scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz, die in Nederland bekendheid verwierf door zijn optreden in de kwartfinale van het WK in Qatar tussen Oranje en Argentinië. Canales kreeg zijn kaarten officieel wegens tijdrekken, maar naar eigen zeggen gaf Lahoz de kaarten met voorbedachte rade. "Ik weet dat ik geen fouten heb gemaakt. Anders had ik mijn excuses aangeboden", zegt Canales woensdag.

De elfvoudig international van Spanje spreekt van gerechtigheid. In ruim vijfhonderd wedstrijden in het betaalde voetbal was het zijn eerste rode kaart. "Mijn gedrag tegenover scheidsrechters is zowel op als naast het veld voorbeeldig geweest. Ik heb altijd maximaal respect getoond."