VP 11, de rechtsachter: torenhoge VO2-maxen, Muñoz legt spitsachtige cijfers voor

VP 11, de rechtsachter: torenhoge VO2-maxen, Muñoz legt spitsachtige cijfers voor

01-06-2023 18:00 Laatste update: 03-06-2023 23:04
5

Een kampioen heeft de Jupiler Pro League nog niet, wel integendeel. Niettemin heeft de redactie van VoetbalPrimeur.be al voldoende fraais gezien om op zoek te gaan naar het beste elftal van deze jaargang van de Jupiler Pro League. In deze tweede aflevering van VP’s 11 uit 2022-2023 komt de rechtsachter aan bod.

VP’s Elftal zal aantreden in een klassiek 4-3-3-systeem, aangezien de meeste ploegen uit de JPL die opstelling nog steeds hanteren. Per positie heeft onze redactie al een voorselectie gemaakt van telkens zes spelers (of tien voor de centrale verdedigers en middenvelders). Wie uiteindelijk VP’s 11 wil halen, zal de steun van zowel onze redactie als jullie, onze lezers, kunnen gebruiken. De stemmen uit elk kamp tellen namelijk voor vijftig procent van het totale resultaat.

Daiki Hashioka (Sint-Truiden)
Op Stayen is de invloed vanuit het Verre Oosten dezer dagen bijzonder merkbaar en typische Japanse voetbalschool wordt er misschien nog het best geïllustreerd door de rechtsback. Vijfennegentig minuten lang draaft Hashioka als een bezetene op een neer, zonder daarbij controle over de bal of zijn positiespel te verliezen. In en rond de vijandelijke rechthoek is er nog progressiemarge, maar alle aspecten in de 80 meter lager op het veld vallen uitstekend te noemen.

Statistieken Jupiler Pro League: 31 basisplaatsen, 2758 minuten, 0 doelpunten, 2 assists

Daniel Muñoz (KRC Genk)
Nee, je vergist je niet: we zitten nog steeds in de categorie 'rechtsachter'! Wie louter en alleen naar onderstaande statistieken kijkt, zou echter durven vermoeden dat het hier om een behoorlijk productieve flankaanvaller gaat. Nee hoor, in de filosofie van Wouter Vrancken krijgen ook de backs enorm veel vrijheid. Daardoor dook Muñoz de voorbije maanden werkelijk overal op, wat het aanvalsspel van Genk net zo onvoorspelbaar maakt. Ook verdedigend staat de bikkelharde Colombiaan overigens meer dan zijn mannetje. 

Statistieken Jupiler Pro League: 35 basisplaatsen, 3054 minuten, 8 doelpunten, 5 assists

Bart Nieuwkoop (Union Saint-Gilloise)
Van alle Unionisten straalt deze Nederlander misschien wel het meest de normen en waarden van de club uit. Nooit aflatende vechtlust, ijzeren longen en een winnaarsmentaliteit van jewelste: stuk voor stuk aanwezig in zijn DNA. Nieuwkoop is zo'n type waar je niet graag tegen speelt, omdat hij telkens opnieuw terugkeert wanneer je denkt dat hij uitgeschakeld is.

Statistieken Jupiler Pro League: 31 basisplaatsen, 2638 minuten, 3 doelpunten, 3 assists

Ken Nkuba (Sporting Charleroi)
Nog niet volledig à la Muñoz, maar ietwat vanuit de schaduw heeft ook de Belgische belofte-international een erg puik én productief seizoen achter de kiezen. Afgelopen zomer klonk het hardnekkige gerucht al dat Lille OSC hem er dolgraag bij wilde. Toen leek dat een beetje voorbarig. Uiteindelijk bleef Nkuba op Mambourg, waar hij nog een ferme stap voorwaarts heeft gezet. Naast zijn fraaie cijfers is het rugnummer 28 ook nog eens razendsnel. Werkpunt: af en toe de turbo eens uitzetten, getuige zijn elf gele kaarten ...

Statistieken Jupiler Pro League: 25 basisplaatsen, 2098 minuten, 4 doelpunten, 5 assists

Louis Patris (OH Leuven)
Vooral in de zomermaanden schoot de Leuvense verdediger als een pijl uit een boog uit de startblokken. Niet verwonderlijk, aangezien hij ook tussen de lijnen over een verschroeiende versnelling beschikt. Na die kanonstart dook de naam van Patris wat minder vaak op, maar dat neemt niet weg dat hij één van de jonge, Belgische ontdekkingen van de afgelopen JPL-campagne was.

Statistieken Jupiler Pro League: 31 basisplaatsen, 2785 minuten, 2 doelpunten, 6 assists

Matisse Samoise (KAA Gent)
Nog eentje met Belgisch bloed én van hetzelfde geboortejaar als Patris. In tegenstelling tot zijn leeftijdsgenoot mag Samoise zich intussen wel al een gevestigde waarde aan de top van de JPL noemen. Net als de concurrenten voor deze uitverkiezing bezit de rasechte Gentenaar een duizelingwekkende VO2-max. In het aanvallende compartiment maakt hij bovendien steeds vaker de juiste keuze. Op termijn zou Samoise wel eens een selectiebrief van Domenico Tedesco mogen verwachten, wie weet.

Statistieken Jupiler Pro League: 30 basisplaatsen, 2422 minuten, 2 doelpunten, 4 assists

Nu is het aan jou! Wie vond jij de beste doelman uit de JPL 2022-2023? Stem via de poll en geef duiding bij jouw keuze in de reacties.