De aanhouder wint: na ruim 1400 minuten heeft spits (!) Kaya eerste JPL-goal beet

De aanhouder wint: na ruim 1400 minuten heeft spits (!) Kaya eerste JPL-goal beet

13 april - 12:15
4

Hoe langer iets uitblijft, hoe mooier wanneer het er dan eindelijk toe komt. Vraag dat maar aan Fatih Kaya. De Duitser was vrijdagavond de held van Sint-Truiden door in de slotfase van de spektakelpot tegen Standard Luik de 3-3 aan te tekenen. Daarmee is de kop er voor hem ein-de-lijk af: zijn eerste doelpunt in de Jupiler Pro League

Voor zij die STVV niet op de voet volgen, vergis je niet. Kaya streek wel degelijk al in de zomer van 2022 neer op Stayen. De spits stapte toen over van het Duitse FC Ingolstadt, waar hij niet bepaald te boek stond als een goaltjesdief. In zijn beste jaargang van die club, op het derde Duitse niveau, lukte Kaya toen ... zes competitietreffers.

Die stempel heeft hij in bijna twee jaar Haspengouwen niet van zich af kunnen schudden, wel integendeel. Tot vrijdagavond scoorde Kaya amper één keer voor De Kanaries. Dat gebeurde dan nog in een bekerwedstrijd tegen ... de Waalse amateurs van Meux. Geen prestatie om over naar huis te schrijven. In de Jupiler Pro League wilde het gewoonweg niet lukken voor Kaya. In zijn eerste seizoen mocht hij vijftien keer opdraven. Opvallend: telkens was dat als invaller! Tot supersub ontpopte hij zich echter nooit.

Eindelijk extase
Maar goed, nieuw seizoen, nieuwe kansen. Met frisse moed vatte Kaya 2023-2024 aan, zeker nu met Thorsten Fink een landgenoot in de dug-out kwam postvatten. In zijn speeltijd is die invloed zichtbaar: de aanvaller zit dit seizoen aan zo'n 1250 minuten, verspreid over dertien basisplaatsen en negentien invalbeurten. Alleen dook daar telkens opnieuw dat ene euvel op. Na de reguliere competitie stond de teller nog steeds op nul doelpunten, onder meer omdat hij op de slotspeeldag tegen Club Brugge een strafschop op de paal mikte.

Het kalf leek verdronken, maar in de Europe Play-Off hebben zich al vaker mirakels voltrokken. Zo ook vrijdagavond. In zijn 47e wedstrijd voor STVV in de JPL, na ruim 1400 minuten, schoot Kaya gekruist raak voorbij Arnaud Bodart. Alsof de duivel ermee gemoeid was, volgde er nog een lange VAR-check voor vermeend buitenspel. Gelukkig voor de hoofdrolspeler zette die geen kruis door het doelpunt. Als kers op de taart zorgde Kaya ook nog eens voor dé viering van het seizoen. Om begrijpelijke redenen wist hij met zijn emoties geen blijft, waarna hij in volle sprint plompverloren ... Wilfried Kanga omver liep. Een eerste keer voelt altijd onwennig aan.