De 5 van 1B: Hattrick voor Mertens, talenten van Club NXT en Jong Genk trefzeker

22 januari - 10:15 Laatste update: 23 januari - 09:32

Afgelopen weekend werden er door de weersomstandigheden slechts vier wedstrijden gespeeld op speeldag 18 van de Challenger Pro League. KMSK Deinze pakte uit met een 4-0 overwinning tegen Lierse. Patro Eisden kon een achterstand ombuigen in een 3-1 overwinning. Promotiekandidaten SK Beveren en Zulte Waregem lieten zich dan weer verrassen door de jongelingen van Club NXT en Jong Genk. Beerschot krijgt zo de uitgelezen kans om alleen naar de leiding te springen. Dit waren de uitblinkers van het afgelopen weekend in 1B.

Lennart Mertens – KSMSK Deinze

De KMSK Deinze-spits was misschien wel dé man van het weekend. Mertens opende na 30 minuten de score nadat hij een knappe combinatie van Deinze kon afmaken. Meteen na rust zou de 31-jarige spits een knappe volley op een botsende bal over Lierse-doelman Jens Teunckens in doel trappen. In minuut 73 had Lierse alle moeite om een vrije trap weg te werken, waarna de bal vlak voor de voeten van Mertens viel en hij vervolgens een hattrick achter zijn naam mocht schrijven. De spits verdubbelt zo zijn aantal doelpunten dit seizoen in de Challenger Pro League en heeft er nu dus zes achter zijn naam staan.

Shion Homma – Club NXT

Met zijn 1m64 liet de ‘kleine’ Japanner op bezoek bij SK Beveren toch een erg grote indruk na. De viriele spelmaker toonde bij counters van Club NXT meermaals zijn uitstekende techniek en speloverzicht, iets waar de verdediging van de Leeuwen zichtbaar moeite mee had. Na een 0-0 ruststand leek Beveren echter het overwicht te hebben in het begin van de tweede helft, tot Louis Verstraete op een ongelukkige manier een omstreden tweede gele kaart pakte. Met een mannetje meer konden de jonge Bruggelingen de thuisploeg het vuur aan de schenen leggen en kwamen vijf minuten later via Victor Barberà op voorsprong. In minuut 93 zou Homma nogmaals zijn kunnen tonen door uit te pakken met een knappe dribbel, om vervolgens de bal over Beveren-doelman Beau Reus te stiften. De Japanner zit nu aan twee goals en vier assists in de Challenger Pro League.

Lukas Van Eenoo – Patro Eisden

Lukas Van Eenoo maakte nog maar pas de overstap van KVC Westerlo naar Patro Eisden, maar werd door zijn nieuwe coach Stijn Stijnen meteen in de basis gedropt. Patro leek de favoriet om de drie punten thuis te houden tegen SL16, maar moest toch gaan rusten met een 0-1 achterstand tegen de jonge Rouches. In minuut 63 zou Van Eenoo bij zijn debuut zijn kunnen tonen, door een afvallende bal na een corner in één tijd knap binnen te jagen. De 32-jarige middenvelder speelde vervolgens nog een beresterke tweede helft en zou Patro vervolgens naar een 3-1 overwinning leiden. In minuut 89 kreeg matchwinnaar Van Eenoo de verdiende applauswissel van zijn coach. Een meer dan geslaagd debuut voor Van Eeno in de Challenger Pro League.

Jelle Vossen – Zulte Waregem

Dat de oude vos zijn streken nog niet verleerd is, bleek uit het openingsdoelpunt van de 34-jarige spits. Vossen zette na 20 minuten Zulte Waregem knap op voorsprong tegen Jong Genk, door een hoge voorzet van Robbe Decostere in één tijd tegen de netten te trappen. Een schitterende volley van de ervaren spits. Decostere mocht dan wel een assist achter zijn naam zetten, maar zou in minuut 67 de fout ingaan, waarna de 18-jarige Noah Adedeji-Sternberg – die deze lijst zal vervolledigen - de gelijkmaker kon binnentrappen. Het schitterende doelpunt van Vossen leverde Essevee zo slechts één punt op.

Noah Adedeji-Sternberg – Jong Genk

Hoewel de 18-jarige winger soms het verwijt krijgt niet efficiënt genoeg te zijn voor doel, bewees hij op het veld van Zulte Waregem het tegendeel. De technisch onderlegde Adedeji-Sternberg toonde zich erg alert toen Decostere in de problemen kwam, met een knappe steal en een even knap doelpunt tot gevolg. Tot échte kansen was Jong Genk daarvoor niet gekomen, maar het kwam zo toch op gelijke hoogte. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd kreeg Konstantinos Karetsas – die vorige week nog tot ‘De 5 van 1B’ behoorde – dé kans om Genk de overwinning te schenken. De jonge Belg met Griekse roots zag zijn strafschop echter gered worden door Ortwin De Wolf. De jonge Genkies pakken zo een punt dankzij een alerte en efficiënte Adedeji-Sternberg. Het 18-jarig talent zit nu aan twee doelpunten en evenveel assists in de Challenger Pro League.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.