De 5 van 1B: Talenten van Genk en Anderlecht blinken uit, Koyalipou scoort brace

14 januari - 22:15 Laatste update: 15 januari - 00:41
1

Speeldag 17 van de Challenger Pro League zit erop en die leverde een aantal verrassingen op. Zulte Waregem ging onderuit tegen KV Oostende, waardoor Beerschot aan een gelijkspel tegen de RSCA Futures genoeg had om naar de kop te springen. Deinze SK moest dan weer zijn meerdere erkennen in Jong Genk. SK Beveren kon met 1-4 winnen van SL16 en deed zo een prima zaak in de strijd om promotie. Dit zijn de vijf uitblinkers van deze speeldag in de Challenger Pro League.

Goduine Koyalipou - SK Beveren
Goduine Koyalipou speelde misschien wel zijn beste wedstrijd tot nu toe voor SK Beveren. De international uit Centraal-Afrika pakte al vroeg in de wedstrijd uit met een erg knappe draaibeweging om zichzelf alleen voor doel te zetten, maar slaagde er niet in om te scoren. Kort daarna toverde de spits opnieuw een fraaie actie uit de benen toen hij de bal controleerde op het bovenbeen, vervolgens omhooghield en in de draai op doel kon schieten, maar SL16-doelman Matthie Epolo reageerde alert. Niet veel later slaagde Koyalipou er toch in om zijn zevende doelpunt van het seizoen staalhard binnen te koppen in de rechterbovenhoek. In het slotkwartier bleek de honger van de spits nog niet gestild te zijn en zou hij zijn achtste van het seizoen nog tegen de netten werken, opnieuw met het hoofd. De wedstrijd eindigde op 1-4 voor de Leeuwen. Een eervolle vermelding voor rechtsachter David Hrnčár - die niet in deze lijst staat - is echter gepast. De polyvalente flankverdediger was goed voor twee assists en een doelpunt voor SKB.

Jordan Kadiri - Francs Borains
Seraing kwam al na één minuut op voorsprong in het degradatieduel tegen Francs Borains. Rood-Zwart leek zo aanvankelijk de drie punten thuis te zullen houden, maar dat was buiten Jordan Kadiri en co gerekend. Zijn ploeg rechtte de rug en wist een achterstand uiteindelijk nog om te buigen in een 1-5 overwinning. Uitblinker Khadiri maakte de 1-3 op het halfuur en schonk zo Borains de comfortabele voorsprong bij rust. Na 69 minuten slaagde Khadiri er opnieuw in om de netten te doen trillen en zette op fraaie wijze zijn naam zo voor de twee keer op het scorebord. De 23-jarige Nigeriaan zit nu aan vier doelpunten in 12 duels voor Francs Borains, dat dankzij zijn matchwinnaar een uitstekende zaak doet in de strijd tegen de degradatie. Groen-Zwart springt over Seraing en SL16 naar de dertiende plek in de Challenger Pro League.

Keisuke Goto - RSCA Futures
Keisuke Goto mocht debuteren bij de RSCA Futures, dat op bezoek ging bij leider Beerschot. De jongelingen van Anderlecht moesten het stellen zonder Bouchouari, Lissens, Lapage, Monticelli, Degreef, Angulo en Ure, vermits zij nog niet waren teruggekeerd van winterstage met de A-kern. Beerschot leek de gedoodverfde favoriet te zijn om de drie punten te pakken bij het debuut van kersvers trainer Dirk Kuijt. De Ratten kwamen al na 8 minuten op voorsprong via Thibaut Verlinden. Goto kende aanvankelijk een moeilijk wedstrijdbegin en had het net als zijn teamgenoten lastig om zich te tonen in de eerste helft. De 18-jarige Japanner bleef echter hard werken om Paars-Wit in de wedstrijd te houden. In de tweede helft toonde de jonge spits zijn stalen zenuwen door een penalty feilloos om te zetten, 1-1. Beerschot-doelman Davor Matijaš koos de juiste hoek, maar kon toch geen redding brengen. Vlak voor tijd was Goto nog erg dicht bij de winnende treffer, ware het niet dat Apostolos Konstantopoulos een onwaarschijnlijke verdedigende actie uit zijn hoed toverde. De Futures pakten echter, mede dankzij Goto, een fraai punt op het Kiel.

Obbi Oulare - Lierse
Lierse ging in eigen huis onderuit tegen FCV Dender op speeldag 17 van de Challenger Pro League. Toch behoort Lierse-spits Obbi Oulare deze week tot de vijf uitblinkers van 1B. Na 24 minuten slaagde de sterke aanvaller erin om na een vroege achterstand de 1-1 tegen de netten te trappen. Zeven minuten later toonde Oulare zich al opnieuw. De spits schuwde geen verdedigende inspanning en kon zo het balbezit veroveren in de middencirkel. Vervolgens wist Oulare met een fraaie pass nieuwkomer Ousmane Sow te vinden, die de 2-1 kon scoren. Lierse ging dankzij uitblinker Oulare de rust in met een knappe voorsprong. Na rust zouden de troepen van Timmy Simons echter weinig heel laten van Geel-Zwart. Ali Akman, Jordy Soladio en Michaël Lallemand kwamen alle drie tot scoren en zette zo de 2-4 eindstand op het scorebord. Oulare viel echter weinig te verwijten en was samen met Sow en doelman Teunckens één van de weinige lichtpunten bij Lierse.

Konstantinos Karetsas - Jong Genk
Konstantinos Karetsas mocht onlangs nog mee op winterstage met de A-kern van KRC Genk, maar stond desondanks gewoon in de basis bij Jong Genk op zondagavond. De jonge Limburgers slaagden erin om de drie punten thuis te houden tegen Deinze, de huidige vierde in de stand. De 16-jarige Belg met Griekse roots kwam na negen minuten naar binnen en vond vervolgens zijn ploeggenoot Nolan Martens, die de 1-0 kon maken. Kort voor rust kreeg Karetsas dé kans om de voorsprong uit te breiden vanop de stip, maar doelman Nacho Mirás haalde de bal knap uit zijn rechterhoek. Uitstel van executie zo bleek, want na 50 minuten trapte de aanvallende middenvelder een tweede strafschop van de wedstrijd feilloos binnen, ditmaal in de andere hoek. Karetsas zette in minuut 72 zijn tweede assist van de avond achter zijn naam toen hij Victory Beniangba wist te bedienen. Jong Genk wist dankzij het toptalent met 3-2 te winnen en wipt zo over Lierse naar de elfde plek in de stand.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.