'Drie Franse opties: punt per wedstrijd, huidige stand of stand bij winterstop'

'Drie Franse opties: punt per wedstrijd, huidige stand of stand bij winterstop'

28-04-2020 19:03
5

Nu de Franse overheid heeft bepaald dat er tot 1 september niet gevoetbald kan worden, mag de voetbalbond zich gaan buigen over de afwikkeling van het seizoen. Volgens RMC Sport is men niet van plan om het seizoen nietig te verklaren en zijn er drie scenario's om de Europese tickets en de degradanten aan te wijzen.

Punten per wedstrijd
De eerste optie is het berekenen van het gemiddeld aantal punten per wedstrijd. Paris Saint-Germain en Racing Strasbourg hebben 27 in plaats van 28 wedstrijden gespeeld en zouden dus op deze manier gecompenseerd worden. Volgens dit scenario gaan de nummers één, twee en drie – PSG, Olympique Marseille en Stade Rennes – de Champions League in en zijn de Europa League-tickets voor Lille, Stade Reims en OGC Nice. Nummer 18 Olympique Nîmes zou de play-offs om promotie/degradatie ingaan, Amiens en Toulouse degraderen. PSG wordt vermoedelijk uitgeroepen tot kampioen.

Stand van speelronde 27
Een ander scenario is het aanhouden van de stand na speelronde 27, de laatste volledig afgewerkte speelronde. De Champions League-deelnemers en de degradanten zouden gelijk blijven, maar Olympique Lyon en Montpellier zouden de Europa League-plaatsen van Stade Reims en Nice overnemen.

Stand bij de winterstop
Volgens een derde scenario wordt de stand na speelronde 19, op precies de helft van het seizoen, aangehouden. PSG, Marseille en Stade Rennes blijven de drie Franse Champions League-troeven, maar Nice zou in de Europa League gezelschap krijgen van FC Nantes en Stade Reims. De nummers 18 en 19 zouden ook stuivertje wisselen: Amiens mag volgens dit scenario het vege lijf redden in de play-offs, terwijl Nîmes samen met Toulouse naar de Ligue 2 zou moeten.