UPDATE: Bruggeling wordt geschorst tot einde seizoen

UPDATE: Bruggeling wordt geschorst tot einde seizoen

11-04-2017 17:20
3

Club Brugge gaat hoogstwaarschijnlijk Benoît Poulain moeten even moeten missen tijdens de Play-Offs, de Fransman riskeert drie weken schorsing. Dat stelt echter niets voor vergeleken met de straf van kinesist Jan Van Damme.

Het Bondsparket wil dat staflid namelijk voor drie maanden schorsen. Opmerkelijk: dat is in hun ogen een milde straf. Van Damme zou de vierde ref namelijk geduwd hebben. "In de voetbal is er een heilige wet: men blijft van de scheidsrechter af. Nu is er geduwd, de volgende stap is dat men de ref een klap in het gezicht verkoopt. Ik had zes maanden schorsing kunnen vragen, maar Van Damme geeft blijk van spijt", wordt de procureur geciteerd door Het Laatste Nieuws.

Die vierde ref vertelde zelf ook dat drie maanden een relatief lichte straf zou zijn, aangezien hij dit al eens heeft meegemaakt in Vierde Provinciale. "Die man kreeg een schorsing van drie jaar. Van Dammes plaats is op de bank. Hij verlaat zijn dug-out, loopt op me af en geeft me met beide handen een duw."

Van Damme verklaarde dat het een ongeluk was. "Ik wilde enkel tonen aan de vierde official dat van Rhijn een duw kreeg. Terwijl ik de beweging van de Charleroi-speler nabootste, werd ik in het tumult zelf in mijn rug geduwd, waardoor ik de official raak. Ik ben zelf voetballer geweest en denk nog veel te vaak zo. Ik reageerde te geëmotioneerd en ben na de match met het schaamrood op de wangen naar huis gegaan."

Dit hoort niet
Van Damme was zichtbaar aangeslagen door het voorval. "Tien seconden na de feiten, wist ik dat ik een fout had begaan. Dit hoort niet en ik verdien dan ook een sanctie, maar ik heb niet doelbewust een duw gegeven. Ik was zelf geschrokken dat ik de ref geraakt had. Daags na de wedstrijd heb ik contact opgenomen met de KBVB om zelf te gaan fluiten bij jeugdwedstrijden of om op scheidsrechterstrainingen de refs te gaan verzorgen."

Update 17u20: Jan Van Damme wordt geen drie maanden geschorst, maar wel tot het einde van dit seizoen. Dit komt neer op anderhalve maand. De rest van de voorgestelde schosing krijgt hij enkel voorwaardelijk.