Vijf lessen uit PO-speeldag 6: Genk haakt af, Union heeft vertrouwen terug

Vijf lessen uit PO-speeldag 6: Genk haakt af, Union heeft vertrouwen terug

29 april - 13:30
1

Het keerpunt is genomen. De spiegelspeeldag in de Champions' Play-Off heeft opnieuw enkele conclusies blootgelegd, terwijl in de strijd om de degradatie nog lang niet alles beslecht is. VoetbalPrimeur.be onthoudt vijf lessen uit de zesde speeldag van de Play-Offs.

Genk haakt af
Na hun bemoedigende start van de eindronde met de nieuwe veldbezetting gingen sommige Limburgers misschien terug aan het dromen, maar de meeste dromen zijn nu eenmaal bedrog. Een vijfde landstitel zit er ook dit jaar niet in. Club Brugge, nochtans in bloedvorm, had het zeker niet onder de markt in de Cegeka Arena. Toch moest Wouter Vrancken na afloop vaststellen dat dezelfde euvels van weleer het resultaat fnuikten. De kolossale blunder van Mark McKenzie was lang niet de eerste defensieve onoplettendheid en vooraan slaagt Genk er niet voldoende in om haar uitstekende positiespel ook om te zetten in doelrijp gevaar. Plek vier dan maar?

Terug allemaal Unionist
De vonk ontsprong vorige donderdag al, zondag volgde de ontsteking. Na twee succesvolle confrontaties met (een volledig onmachtig) Royal Antwerp FC lijkt Union Saint-Gilloise weer helemaal de oude. Een betere remedie voor kopzorgen bestaat er niet: zeven keer scoren in 72 uur tijd, met daarbij enkele onvervalste pareltjes. De brede glimlachen, de collectieve vieringen en het gezwaai met de sjaaltjes in de tribune zijn de beste bewijsstukken dat Union nog springlevend is. De volgende twee duels zullen bepalend zijn, met RSC Anderlecht en Club Brugge voor de kiezen. Plots zitten Les Unionistes in de positie die ze vooraf zelf verfoeiden: die van zelfverzekerde jager.

Enkel mathematisch op kop
In koerstermen valt het huidige Anderlecht te omschrijven als de koploper die onder de rode vod volledig dreigt te plafonneren, terwijl in de achtergrond een razend duo komt aanstormen. Het niveau dat paars-wit op Cercle Brugge (en eigenlijk al te vaak in deze Play-Offs) liet zien, is simpelweg kampioenonwaardig. Brian Riemer had zijn spelersgroep opgedragen om met de lange bal de fysieke strijd aan te knoppen met de troepen van Miron Muslic. Een tactische misstap, want Anderlecht verdiende eigenlijk ook dat ene puntje niet. Achteraf benadrukte Riemer vooral dat zijn ploeg wel nog steeds leider is. Met een verplaatsing naar het Dudenpark in aantocht kan dat volgend weekend echter al plek drie geworden zijn ...

Rik De Degradatiepil
Op enkele maanden tijd twéé clubs van het behoud gered, het zal nog maar zelden vertoond zijn in de voetbalgeschiedenis. Rik De Mil heeft na KVC Westerlo ook Sporting Charleroi gereanimeerd. In zijn interview na de geruststellende 1-2-winst in de Oostkantons stak hij onbedoeld pluimen op zijn eigen hoed. Toen De Mil gevraagd werd naar wat hij precies heeft gedaan om het tij te keren, antwoordde de West-Vlaming "niet zo veel", waarna een waslijst aan verbeterpunten naar voren kwam. Het straffe is: het klopt nog allemaal ook. Onder de nieuwe trainer vormden De Zebra's weer één trouwe kudde, die hoger druk zette en meer geloofde in de eigen kwaliteiten. Het levert een verlengd verblijf in de Jupiler Pro League op. Merci, Rik!

De (dubbele) strohalm
Rechstreekse degradatie hing KV Kortrijk boven het hoofd, maar in Molenbeek heeft het de strijd om het barrageticket opnieuw helemaal opengegooid. De Kerels startten opvallend complexloos en trokken die uitstekende openingsfase, mét doelpunt, ook door tot het einde: 0-1. Daardoor hebben ze (onbewust) ook KAS Eupen nog een levenslijn geboden. Volgend weekend wordt waarschijnlijk cruciaal: op zaterdag ontvangt RWDM het opgeluchte Charleroi, een dag later krijgt Kortrijk Duitstalig bezoek. SK Deinze, Lommel SK en SV Zulte Waregem volgen het met argusogen mee.