Bewondering voor werkwijze Alonso: 'Doet zelf regelmatig mee met de training'

Bewondering voor werkwijze Alonso: 'Doet zelf regelmatig mee met de training'

16 april - 10:46
1

Oud-speler Erik Meijer en hoofd jeugdopleiding Jefta Bresser zijn diep onder de indruk van Xabi Alonso. De Spaanse trainer leidde Bayer Leverkusen in zijn tweede seizoen als hoofdtrainer naar de eerste landstitel in de clubgeschiedenis.

Toen Alonso bij Leverkusen tekende, had hij nog niet eerder een eerste elftal onder zijn hoede gehad. Volgens 'zijn speciale filosofie' kende de Duitse club echter geen enkele twijfel, vertelt Erik Meijer aan Voetbal International. Hij spreekt regelmatig met sportief directeur Simon Rolfes.

Meijer gaat soms ook bij trainingen van Leverkusen kijken. Daar raakte hij al snel onder de indruk van de werkwijze van Alonso. "Vooral in het begin hamerde hij heel erg op de manier hoe hij wil opbouwen. Hij speelt met drie centrale verdedigers en is heel erg bezig met hoe hij die gasten meer opties kan bieden", vertelt de Limburger. "Als het niet goed gaat, vraagt hij zelf om een bal en geeft hij die pass zelf", lacht Meijer. "Dat maakt wel indruk natuurlijk."

Ook Bresser staat als hoofd jeugdopleiding van Bayer dicht bij Alonso en zijn manschappen. "Alonso haalt inderdaad zelf ook nog een waanzinnig hoog niveau als hij een hesje aantrekt. Zeker na een wedstrijd, wanneer hij met jongens traint die minder hebben gespeeld, staat hij er regelmatig zelf tussen om oefeningen mee te doen of een verdedigende rol te spelen. Dat is écht waanzinnig om te zien", sluit hij zich aan bij Meijer.

Volgens Bresser is de grootste kwaliteit van Alonso dat spelers zich veilig voelen bij hem. "Als een speler het gevoel heeft dat hij fouten mag maken, wil hij ook graag de bal hebben", legt hij uit.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.