Zoekende Van de Beek wordt gelinkt aan KAA Gent, KRC Genk en Club Brugge

Zoekende Van de Beek wordt gelinkt aan KAA Gent, KRC Genk en Club Brugge

15 april - 17:44
3

Eintracht Frankfurt en Donny van de Beek: het is geen gelukkig huwelijk. De 26-jarige middenvelder slaagt er ook in Duitsland niet in zijn Ajax-niveau te halen. Waar lukt het misschien wél voor Van de Beek, die op 13 maart 2022 voor het laatst een hele wedstrijd speelde? VoetbalPrimeur heeft het in samenwerking met databureau FACTS Consultancy uitgezocht en kwam uit bij KRC Genk, KAA Gent en Club Brugge

Bij Manchester United staat Van de Beek al geruime tijd op dood spoor. Een huurperiode bij Everton in het voorjaar van 2022 verliep niet zoals gehoopt, waarna Eintracht Frankfurt uitkomst moest bieden. Ook de Bundesliga bleek niet het medicijn voor de aanvallende middenvelder, die inmiddels weer wegkwijnt op de bank. Sinds januari speelde Van de Beek 344 minuten in de competitie. Daarin wist hij niet te scoren of een assist te geven.

Vrees wordt werkelijkheid
In december vorig jaar, vlak voordat Van de Beek voor Frankfurt koos, kwam uit de modellen van FACTS Consultancy al naar voren dat een stap naar Die Adler op dat moment te groot zou zijn. Het gemiddelde niveau bij Frankfurt ligt namelijk flink hoger dan het Player Level - de individuele bijdrage van een speler aan de prestaties van zijn team - van Van de Beek. Het was dus vooraf duidelijk dat hij zijn borst kon natmaken. Het resulteerde al vrij snel - drie wedstrijden - in een reserverol.


Van de Beek zat in januari, voor zijn huurtransfer, al onder het gemiddelde niveau van Eintracht Frankfurt. Bron: FACTS Consultancy


De huidige selectie van Eintracht Frankfurt. Hier wordt het beeld bevestigd. Bron: FACTS Consultancy

Vijf voor twaalf
Sinds zijn transfer naar United in september 2020 zit Van de Beek in een neerwaartse spiraal. Om het tij te keren moet hij naar een club die op dit moment in zijn loopbaan goed bij hem past, waar hij het vertrouwen krijgt en weer ritme op kan doen. Aan de hand van alle data komen de tien clubs naar voren die op basis van het huidige niveau van Van de Beek en de speelstijl van de middenvelder het best matchen.

Een stap naar de Jupiler Pro League ligt op basis van die data voor de hand. KRC Genk, Club Brugge en KAA Gent passen bij Van de Beek. De andere clubs die uit de koker komen zijn Toulouse, Stade Brest, Sheffield United, Istanbul Basaksehir, 1. FC Köln, FSV Mainz 05 en Cádiz CF.

België om meerdere redenen interessant
Van de Beek zal er niet voor warm lopen om United komende zomer te verruilen voor Sheffield, Köln, Mainz of Cádiz. Die vier clubs strijden in hun land tegen degradatie en de kans bestaat dat ze volgend seizoen op het tweede niveau uitkomen. Brest, de nummer twee van Frankrijk, is wel een verleidelijke optie, zeker als de club van doelman Marco Bizot (ex-KRC Genk) de Champions League ingaat.

Maar voor Van de Beek lijkt het beter om terug te keren naar de basis. Waar kan dat beter dan op een plek relatief dicht bij huis, waar je je eigen taal kan spreken? België dus. Club Brugge en Genk strijden op dit moment in de Champions' Play-Offs en Gent is best of the rest is. Brugge en Nederlanders zijn de laatste jaren vaker een goede match gebleken. Onder meer Bas Dost, Noa Lang en Ruud Vormer slaagden er met vlag en wimpel, terwijl ook Bjorn Meijer in staat is om zijn stempel te drukken bij Blauw-Zwart.  

Dan is er natuurlijk ook altijd nog Ajax, de ploeterende club die dit seizoen mede door de vele miskopen onherkenbaar is geworden. Van de Beek wordt als kind van de club door diverse experts gelinkt aan een terugkeer in Amsterdam. De vraag is of de middenvelder Ajax uit het slop kan trekken, feit is wel dat Van de Beek bij een rentree in een vertrouwde omgeving terechtkomt. Dat hij komende zomer uit Manchester vertrekt, is in ieder geval zeker.