Uitkijken naar speeldag 21: Spijtige sneeuwdomper en Anderlecht in degradatiemodus

Uitkijken naar speeldag 21: Spijtige sneeuwdomper en Anderlecht in degradatiemodus

20-01-2023 17:30
1

Naar aloude gewoonte is januari een moordende maand voor de Belgische voetbalclubs. Na enkele bekerafspraken en een midweekse uitstap zijn we plots al aan speeldag 21 aanbeland. Voor je het weet, staan de Play-Offs voor de deur! VoetbalPrimeur.be ontrafelt alweer vijf vraagstukken die een antwoord verdienen in het komende weekend.

Sneeuwdomper
Nog voor de speeldag goed en wel is afgetrapt, blijkt ze al gedeeltelijk onthoofd. Door de hevige sneeuwval in zuid-oost-België is het veld aan de Kehrweg namelijk onbespeelbaar geworden. Een streep door de rekening van koploper KRC Genk, dat een nieuwe datum moet prikken en tussendoor de concurrentie (virtueel) dichterbij kan zien sluipen. Ook voor KAS Eupen is die uitgestelde partij echter een afknapper. Na een midweekse wedstrijd valt er tegen een topclub misschien nét dat tikkeltje eenvoudiger iets te rapen. En de punten, die hebben De Panda's hard nodig om boven de rode streep te blijven. 

Doorschakelen
Wat aansluit bij de afgelaste partij in Eupen: het zou wel eens een scharnierweekend kunnen worden in de degradatiestrijd. Van de zes 'topkandidaten' (naast Eupen ook KV Mechelen, KV Kortrijk, SV Zulte Waregem, KV Oostende en RFC Seraing) krijgen er liefst vijf (met Eupen erbij gerekend) een thuismatch voor de kiezen geschoven. Enkel De Kerels moeten de bus op. Bovendien krijgt iedereen een op papier vrij haalbare kaart voorgeschoteld, voor zover dat uiteraard mogelijk is in de strijd om lijfsbehoud. Money time!

Tegen de eigen natuur
Wie had gedacht dat degradatiekoorts paars-en-witte vlekken zou kunnen veroorzaken? In Brussel was het tot pakweg drie jaar geleden in ieder geval ondenkbaar. De realiteit anno 2023 is echter beangstigend anders. Na de smadelijke 2-3-thuisnederlaag tegen Zulte Waregem zijn alle alarmbellen afgegaan in het Lotto Park. Plotsklaps komt de rode lijn dichterbij dan de grens richting de Europe Play-Off. Op bezoek bij de rode lantaarn, Seraing, is een misstap van Anderlecht écht wel uit den boze.

Gouden plankenkoorts
Zou het kunnen, dat zelfs de gepokt en gemazelde Simon Mignolet nog nerveus wordt van een bekroning als de Gouden Schoen? Die wordt hem langs alle kanten al voorbarig toegeschreven. Niemand twijfelt eraan dat de doelman van Club Brugge het kleinood ook effectief in de wacht sleept, na zijn weergaloze 2022. Feit is wel dat het sinds zijn terugkeer uit Qatar allemaal wat minder is geworden. Op Sint-Truiden kostte Mignolet zijn elftal zelfs twee erg belangrijke punten. Zat hij met zijn hoofd al bij komende woensdag?

Vierde keer, goeie keer?
We blijven nog even in het Brugse kamp. Voor Scott Parker is de kennismaking met het Belgische voetbal voorlopig nog niet helemaal hartelijk verlopen. Tot drie keer toe ondernam de Brit een poging om zijn eerste zege te boeken, maar na KRC Genk en Anderlecht wilde ook STVV niet meewerken. Tegen Sporting Charleroi moet het er eindelijk eens van komen, temeer omdat het Brugse publiek steeds luider begint te morren.