Oranje-debacle op EK: misser Malen en hand De Ligt breken Nederland op

Oranje-debacle op EK: misser Malen en hand De Ligt breken Nederland op

27-06-2021 20:00 Laatste update: 20:00
24

Het Nederlands elftal heeft zondag een drama beleefd in de achtste finale van het EK. De ploeg van bondscoach Frank de Boer speelde niets klaar tegen Tsjechië en na een enorme misser van Donyell Malen en een rode kaart voor Matthijs de Ligt viel het doek: 0-2.

Oranje kwam gesteund door duizenden Nederlandse fans enthousiast uit de startblokken in de Puskás Aréna. Malen - die de voorkeur kreeg boven Wout Weghorst - probeerde al snel PSV-ploeggenoot Denzel Dumfries te vinden, maar zijn voorzet was net te scherp. In de achtste minuut was Matthijs de Ligt helemaal dichtbij. Hij kopte de bal echter niet ín, maar vóór het doel.

Die bliksemstart kreeg geen vervolg. Nederland liet Tsjechië steeds meer in de wedstrijd komen en haalde opgelucht adem toen Tomás Soucek voorlangs kopte. Nog meer schrik was er toen Antonín Barák gevaarlijk voor het doel van Maarten Stekelenburg opdook, maar De Ligt redde de meubelen met een fantastische ingreep. Oranje kwam er met name via Dumfries en Patrick van Aanholt nog een paar keer uit, maar grote kansen bleven uit.

Hoewel Oranje niet veel potten wist te breken en spelers als Georginio Wijnaldum en Memphis Depay nauwelijks in het stuk voorkwamen, besloot bondscoach Frank de Boer niet te wisselen voor aanvang van de tweede helft. Malen leek al snel op weg naar de 1-0, maar de enorme kans was oog-in-oog met de Tsjechische doelman Tomas Vaclík niet aan hem besteed. Vervolgens ontspon zich in rap tempo een drama. De Ligt had alle moeite om de Tsjechische counter eruit te halen en beroerde de bal met de hand. Scheidsrechter Sergey Karasev gaf eerst geel, maar op advies van de VAR deelde de Rus alsnog een rode kaart uit.

Met tien man was het alle hens aan dek voor Nederland, waar Quincy Promes opvallend genoeg inviel voor de bedrijvige Malen. Dumfries voorkwam aanvankelijk de openingstreffer met een sterke ingreep en Stekelenburg ontsnapte na gegrabbel, maar na 68 minuten viel de 0-1 alsnog. Tomas Holes wist binnen te koppen. Oranje was aangeslagen en speelde nauwelijks nog iets klaar. Zo verzuimde Memphis een kansrijke situatie uit te buiten met een mislukte pass en ook het inbrengen van Weghorst bood geen soelaas.

De beslissing in Boedapest viel tien minuten voor tijd. Patrik Schick schoot van dichtbij het laatste beetje Oranje-hoop aan diggelen. Daarmee zit het EK er op voor het Nederlands elftal, dat met drie zeges in de groepsfase nog sterk aan het toernooi was begonnen en op voorhand als favoriet gold in de achtste finale. Tsjechië neemt het in de kwartfinale op tegen Denemarken.