De ene trainer is de andere niet: Clement grootste puntenpakker, voor … Thorup

De ene trainer is de andere niet: Clement grootste puntenpakker, voor … Thorup

Gepubliceerd: donderdag 22 april 2021 om 12:40do 22-04-2021 om 12:40

De schoorvoetende pauze tussen het einde van de reguliere competitie en de start van de Play-Offs wordt opgevuld door de finale van de Croky Cup en … de lijstjes van VoetbalPrimeur.be, natuurlijk! Deze keer focussen we op de puntenoogst van de verschillende trainers die in de Jupiler Pro League actief zijn of waren. Niet toevallig mag Philippe Clement zich de meest succesvolle van de klas noemen.

Bij de huidige achttien oefenmeesters uit Eerste Klasse A komt niemand ook maar in de buurt van de puntenoogst Clement. Een verrassing is dat allerminst, aangezien ‘zijn’ Club Brugge riant aan de leiding gaat in het klassement. Na 34 speeldagen parkeerde hij zijn troepen op een totaal van 76 punten. Omgerekend komt dat neer op een gemiddelde van 2,24 punten per wedstrijd, op een maximum van drie uiteraard. Als klap op de vuurpijl koppelde Clement daar aantrekkelijk voetbal aan, wat althans blijkt uit het knappe doelpuntensaldo van 73 versus 26.

Spectaculair kan je het bezwaarlijk noemen, maar in het kielzog van de Club-coach doet Frank Vercauteren het uitstekend. Sinds de ervaren rot in januari het roer op de Bosuil overnam, puurde Royal Antwerp FC 29 punten uit 42, goed voor een gemiddelde score van 2,07. Alle andere trainers die momenteel aan de slag zijn in de JPL, moeten het stellen met (flink) minder dan 2,0. Ondanks die geweldige prestaties krijgt Vercauteren overigens vaak de wind van voren in Deurne-Noord. Misschien verstomt die de komende weken wel helemaal …

Interessant: Vercauteren, die moest ophoepelen bij RSC Anderlecht, doet het merkelijk beter dan opvolger Vincent Kompany. De leidsman van paars-wit beukte weliswaar in extremis de deur naar Play-Off 1 open, maar geraakte niet verder dan een gemiddelde van 1,69. In zijn kielzog volgen zowaar de nieuwste trainers van KAA Gent en Standard Luik. Beide clubs gingen behoorlijk door het stof de voorbije maanden, maar onder Hein Vanhaezebrouck en Mbaye Leye lijkt er toch voldoende basis om verder te gaan. Ook peter Maes verwezenlijke overigens een straffe ommezwaai, hij krikte de cijfers van Sint-Truiden op van 0,79 naar 1,42 punten per wedstrijd.

In de onderste regionen staan evenmin opzienbarende namen. De hekkensluiter luistert naar de naam van Nicky Hayen, die elke speeldag amper 0,91 punten uit de brand sleept. Toch bleek dat voldoende om de hoop op behoud levend te houden. Voor Royal Excel Moeskroen viel vorig weekend het doek. Nochtans steekt Jorge Simao met een score van 1,05 boven Hayen uit. Jammer genoeg was de schade onder voorganger Fernando da Cruz, die een schamele 0,33 per match neerzette, al te zeer opgelopen. Overigens lijkt ook de recente aanstelling van Luka Elsner bij KV Kortrijk niet meteen veelbelovend met het oog op volgend seizoen.

Puntenoogst van de huidige trainers:

1.       Philippe Clement (Club Brugge) – 2,24
2.       Frank Vercauteren (Antwerp) – 2, 07
3.       Vincent Kompany (Anderlecht) – 1,69
4.       Mbaye Leye (Standard) – 1,67
5.       Hein Vanhaezebrouck (Gent) – 1,65
6.       Alexander Blessin (KV Oostende) – 1,56
7.       Yves Vanderhaeghe (Cercle Brugge) – 1,56
8.       John van den Brom (Genk) – 1,55
9.       Peter Maes (Sint-Truiden) – 1,42
10.   Marc Brys (OH Leuven) – 1,36
11.   Wouter Vrancken (KV Mechelen) – 1,35
12.   Francky Dury (Zulte Waregem) – 1,34
13.   Will Still (K. Beerschot V.A.) – 1,31
14.   Beñat San José (KAS Eupen) – 1,30
15.   Karim Belhocine (Sporting Charleroi) – 1,24
16.   Jorge Simao (Moeskroen) – 1,05
17.   Luka Elsner (Kortrijk) – 1,00
18.   Nicky Hayen (Waasland-Beveren) – 0,91

Nemen we ook een kijkje bij de ontslagen trainers, dan springt één naam in het oog: Jess Thorup. Nee, niet vanwege zijn seizoensstart bij KAA Gent, want na twee vroege nederlaag kreeg de Deen daar al de bons. Nadien nam hij echter overtuigend over bij KRC Genk. In vijf wedstrijden voor de mijnclub haalde Thorup elf punten op, wat neerkomt op een moyenne van 2,20. Als ze dat niveau hadden doorgetrokken, stonden de Limburgers nu ongetwijfeld een stuk dichter bij koploper Club Brugge. Helaas voor Genk, Thorup vertrok als een dief in de nacht richting Kopenhagen. Opvolger John van den Brom schoot als een pijl uit een boog, maar moest uiteindelijk toch inboeten aan opbrengst: 1,55.

Ook Ivan Leko trok, ondanks degelijke prestaties bij Antwerp, uit eigen beweging de deur achter zich dicht. Met abstractie van Vercauteren, die na slechts twee matchen Anderlecht moest verlaten en dus niet representatief is, krijgt Wim De Decker de bedenkelijke eretitel van ‘Meest succesvolle, doch ontslagen coach’. In de herfst van vorig jaar legde het Gentse bestuur haar lot in handen van de oud-middenvelder met de belofte dat hij ‘zeker tijd zou krijgen tot Nieuwjaar’. Niets bleek minder waar … Toch deed De Decker het met een gemiddelde van 1,44 eigenlijk lang niet verkeerd.

Ontslagen trainers

1.       Jess Thorup (Genk) – 2,20
2.       Frank Vercauteren (Anderlecht) – 2,00
3.       Ivan Leko (Antwerp) – 1,63
4.       Wim De Decker (Gent) – 1,44
5.       Hernan Losada (Beerschot) -  1,43
6.       Philippe Montanier (Standard) – 1,32
7.       Yves Vanderhaeghe (Kortrijk) – 1,20
8.       Laszlo Bölöni (Gent) – 1,00
9.       Hannes Wolf (Genk) – 1,00
10.     Paul Clement (Cercle) – 0,88
11.     Kevin Muscat (Sint-Truiden) – 0,79
12.     Fernando Da Cruz (Moeskroen) – 0,33
13.     Jess Thorup (Gent) - 0

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws