De Belgische WK-vijand: de sterke en zwakke punten van Panama

De Belgische WK-vijand: de sterke en zwakke punten van Panama

01-12-2017 17:50

De teerling is geworpen, de Rode Duivels kennen hun tegenstanders voor de groepsfase van het WK 2018. Uit pot 4 kwam niemand minder dan Panama tevoorschijn, een debutant en nog onbekende ploeg. VoetbalPrimeur.be neemt de Panamezen al eens onder de loep.

Parcours in de kwalificaties
De grote verrassing in de CONCACAF was Panama. Het kleine voetballand is er niet alleen in geslaagd om zich te plaatsen voor het WK, maar kon ook enkele mooie resultaten voorleggen. Het moest echter tot de laatste wedstrijd wachten om zeker te zijn van de kwalificatie. Winst tegen Costa Rica (2-1) in de laatste wedstrijd zorgde voor een nationale feestdag én WK-plaatsing.

De coach
Voor heel wat mensen een vrij onbekende naam, maar zeker een ervaren man. De Colombiaan Hernan Gomez is sinds 2014 bondscoach van Panama. Het is niet zijn eerste keer op een WK. In 2002 kon hij ook verrassen door Ecuador naar het WK te loodsen. Daarnaast was hij ook twee keer bondscoach van Colombia waarmee hij in 1998 het WK speelde.

Sterke en zwakke punten
De zwakke punten zijn vrij duidelijk. Panama is niet echt een voetballand en kent dus ook weinig (tot zelfs geen) bekende namen. Het is wel een bijzonder ervaren team, met de nadruk op team. Panama moet het hebben van het teamwerk. Geen elf individuen, maar één ploeg.

Als we toch één ster moeten aanwijzen is het Gabriel Torres. De 28-jarige spits is één van de weinige spelers die zijn brood verdient in Europa. Hij komt uit voor het Zwitserse Lausanne Sport, dus niet bepaald een hoogvlieger. Het merendeel van de nationale ploeg speelt in de eigen voetbalcompetitie of de Amerikaanse MLS. De andere speler waar op gelet moet worden is Luis Tejada, topschutter van het Panamese elftal. De spits van Universitario in Peru scoorde in 103 interlands 42 doelpunten. 

Prognose
4e. Onze Rode Duivels beginnen het WK met een wedstrijd tegen Panama en lijken zich niet al te veel zorgen te moeten maken voor het Amerikaanse land. Topspelers hebben ze niet, ervaring op een WK ook niet. Zelf vinden ze het een "leermoment" en een eer om op het WK aanwezig te zijn. Een afstraffing zoals tegen Gibraltar of Estland zal het misschien niet worden, maar we denken niet dat Panama ons ook maar iets in de weg kan leggen.