VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: De centrale middenvelders

VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: De centrale middenvelders

20-05-2016 10:00
4

Ook dit seizoen gaat VoetbalPrimeur.be op zoek naar het Elftal van het Jaar. Nu volgen de centrale middenvelders. We selecteerden tien kanshebbers. Stem op jouw favoriet, we selecteren er uiteindelijk één!

1. Ruud Vormer (Club Brugge)
Niet de meest flamboyante of flitsende speler van de kersverse landskampioen, wel één van de nuttigste. De Nederlandse middenvelder met grote motor heeft een groot aandeel in de eerste titel in elf jaar voor blauw-zwart. Vooral in balrecuperatie en passing is de controlerende middenvelder van goudwaarde voor Club.

2. Andile Jali (KV Oostende)
De Zuid-Afrikaanse parel van KV Oostende hielp zijn ploeg aan een Play-Off 1 ticket, een primeur voor de kustjongens. KVO-coach Yves Vanderhaeghe mag zijn defensieve middenvelder dankbaar zijn, want Jali is zowel opbouwend als afbrekend enorm belangrijk. Tot speeldag negen deed KVO mee voor de Europese plaatsen, maar een nederlaag tegen Gent telde de kustploeg definitief uit. Desalniettemin een memorabel seizoen voor KVO, én voor Jali.

3. Christophe Lepoint (Zulte Waregem)
Zulte Waregem mag dan wel de laatste ploeg in Play-Off 1 zijn, Christophe Lepoint houdt stand. De meest polyvalente speler van Essevee ging een heel seizoen lang voorop in de strijd. Lepoint is een beenhouwer wanneer het nodig is, een passeur als het kan en een spits met neus voor doelpunten als het moet. Zijn beste positie blijft echter centraal op het middenveld, waar hij vooral defensief goed uit de verf komt.

4. Adrien Trebel (Standard)
Standard heeft er een kwakkelseizoen opzitten. De Rouches namen de slechtste start in decennia, herpakten zich en vielen toen opnieuw door de mand. De Luikenaars misten Play-Off 1, onaanvaardbaar voor een trotste club als Standard. Adrien Trebel was een van de weinige lichtpunten doorheen het mindere jaar. Onder zijn impuls wisten de Rouches alsnog hun seizoen te redden door de beker van België te winnen.

5. Sven Kums (AA Gent)
Niet voor niets de Gouden Schoen 2016. Ondanks zijn frêle lichaamsbouw weet Sven Kums zich meer dan staande te houden centraal op het middenveld. Toegegeven, de kapitein van Gent speelt vaak uit het duel, maar dan is hij op z’n best. Onnavolgbaar in z’n passing, houdt altijd het overzicht en speelt erg snel. In de Play-Offs zakte Kums –samen met heel AA Gent- wel een beetje weg.

6. John Bostock (OH Leuven)
Dat OHL degradeerde, had niemand zien aankomen. “Verreweg de best voetballende ploeg van alle degradatiekandidaten”, zeiden alle kenners en analisten over de jongens van Leuven. Exponent van dat voetballend vermogen was ongetwijfeld John Bostock. De breedgeschouderde Engelsman is onverzettelijk in het duel, maar kan ook meer dan behoorlijk voetballen. Herinnert u zich die panenka’s nog? Zonde dat zo’n voetballer in Eerste Klasse B aantreedt volgend seizoen. Al zal OHL wel snel opnieuw naar de hoogste divisie stijgen met Bostock in de ploeg.

7. Mathieu Dossevi (Standard)
Misschien wel de beste man bij Standard dit seizoen. De Frans-Togolese middenvelder maakte écht indruk. Predikte vaak eenzaam in de woestijn toen Standard in vrije val was. Kwam in 2015 op huurbasis over van Olympiakos, en speelde zich meteen in de kijker. In geen tijd stond hij in de basis, en verdeelde hij het spel alsof hij op Sclessin geboren was. Veel klasse in één voetballer.

8. Steven Defour (RSC Anderlecht)
De aanjager van Anderlecht heeft niet bepaald veel wedstrijden gespeeld dit seizoen. Defour sukkelt vaak met kwaaltjes en blessures, zijn lichaam lijkt niet altijd meer mee te willen. Maar de wedstrijden die Steven Defour speelt, zijn zelden slecht. Defour hield Anderlecht enkele keren overeind met belangrijke doelpunten of beslissende passes. Ondanks het feit dat Anderlecht voor het tweede jaar op rij geen landskampioen is, was Defour wel aanwezig op het paars-witte middenveld.

9. Renato Neto (AA Gent)
De beer van La Gantoise. De Braziliaanse boezemvriend van Brecht Dejaegere speelde sterk in de competitie én in de Champions League. De boomlange middenvelder is verbazend lichtvoetig voor zijn lengte, maar is er ook niet vies van het vuile werk op te knappen indien nodig. Een echte sterkhouder in het team van Hein Vanhaezebrouck.

10. Timmy Simons (Club Brugge)
Op je 39e nog landskampioen worden, het is niet iedereen gegeven. Toch mocht Timmy Simons na een ijzersterk seizoen de landstitel vieren na winst tegen aartsrivaal Anderlecht. De knoken en pezen in zijn lichaam mogen dan wel wat verroest zijn, Timmy Simons is een voorbeeldprof. Hij kent zijn lichaam door en door en verzorgd zich erg goed. Die mentaliteit biedt hem de mogelijkheid om zijn team elke week op sleeptouw te nemen. En we kunnen het niet genoeg zeggen: op je 40e je team naar de landstitel leiden, verdient hulde.

Welke centrale middenvelder vond jij dit seizoen de beste? Stem in de poll hieronder op jouw favoriet! Mis je iemand? Laat het weten in het reactiesysteem!
Stemmen kan ook al op:

- De doelman
- De linksachters
- De centrale verdedigers
- de rechtsachters