VoetbalPrimeur Elftal Van Het Jaar: de rechtsachters

VoetbalPrimeur Elftal Van Het Jaar: de rechtsachters

19-05-2016 10:00
4

Ook dit seizoen gaat VoetbalPrimeur.be op zoek naar het Elftal van het Jaar. Nu volgen de rechtsachter van het jaar. We selecteerden tien kanshebbers. Stem op jouw favoriet, we selecteren er uiteindelijk één!

Thomas Meunier (Club Brugge) 
De rechtsachter van landskampioen Club Brugge kan uiteraard niet ontbreken bij de kandidaten. De Waal wordt al even gezien als één van de volgende Belgen die zijn kans zal wagen in een topcompetitie. Meunier kende een mindere periode dit seizoen, maar eindigde net als zijn ploeg sterk. Hij dwong ook een plek af in de 24-koppige selectie van bondscoach Marc wilmots voor het EK in Frankrijk. Verdedigend durft de 24-jarige omgevormde flankaanvaller al eens een steekje laten vallen, maar aanvallend is hij van groot belang voor Blauw-Zwart.

Réginal Goreux (Standard) 
Standard kende een desastreus seizoensbegin, met een rommelende defensie als orgelpunt. Half oktober haalde het verloren zoon Goreux terug in huis, die enkele maanden eerder zijn contract bij het Russische Rostov liet ontbinden. Hij bracht de jonge ploeg van Standard ervaring en stabiliteit bij en leidde de Rouches mee naar de beker. De Haïtiaanse international droeg bij afwezigheid van Adrien Trebel ook af en toe de aanvoerdersband.

Brecht Capon (KV Oostende)
Niet goed genoeg voor Club Brugge, maar bij KV Kortrijk ontpopte de voormalige aanvaller zich tot één van de betere rechtsachters van de competitie. Afgelopen zomer zette hij een stap hogerop en volgde hij zijn trainer Yves Vanderhaeghe naar KV Oostende. Capon verteerde de overgang moeiteloos en dweilde als vanouds zijn flank af bij de seizoensrevelatie. Zijn seizoen eindigde wel in mineur, nadat zich in de vierde wedstrijd van Play-Off 1 blesseerde aan de knie.

Thomas Foket (AA Gent)
De rechtenstudent werd er door José Izquierdo dan wel vakkundig afgelopen, in de Champions League stond de jonge flankverdediger zijn mannetje. In het systeem van Hein Vanhaezebrouck met drie verdedigers wordt hij ook wel eens gebruikt als rechterflank op het versterkte middenveld. De nog maar steeds 21-jarige Foket is al twee jaar onbetwist basisspeler bij de Buffalo's en gaat een mooie toekomst tegemoet.

Timothy Castagne (Racing Genk)
De nog maar 20-jarige rechterflankverdediger kende een moeilijk seizoen door blessureleed. Hij startte de competitie in de basis, maar viel dan uit met een vreemde blessure. Die sleepte lang aan en hij was maar vlak voor de Play-Offs terug wedstrijdfit. Dat was net op tijd om concurrent Sandy Walsh te vervangen, die geschorst werd. Castagne bleef in Play-Off 1 ook in de basis staan en zorgde mee voor enkele knappe Genkse prestaties. De ongelukkige Castagne mist het einde van de competitie wel door een schouderblessure.

Laurent Jans (Waasland-Beveren)
Waasland-Beveren kende een wisselvallig en turbulent seizoen, maar Laurent Jans was één van de lichtpunten. De 23-jarige rechtsachter werd vorige zomer pas weggeplukt in zijn thuisland Luxemburg, maar speelde zich meteen in de basis. Na een sterk seizoen, waarin hij vooral opviel met zijn aanvallende impulsen, wekte hij de interesse op van landskampioen Club Brugge. Verdedigend moet hij zich nog wat bijschaven, maar hij heeft zeker en vast progressie.

Andy Najar (Anderlecht)
De Hondurees moet zowat de meest ongelukkige zijn in dit lijstje. De eigenlijke rechtsbuiten wisselde voor de winterstop met Guillaume Gillet af op de rechtsback, na de verbanning van Anthony Vanden Borre. Gillet vertrok in januari naar Nantes en door het falen van Rafael Galhardo zat het loopwonder vastgepind op een plek in de defensie. Hij vulde die positie echter met veel bravoure in en was één van de sterkhouders. Een transfer naar een topcompetitie leek in de maak, totdat hij op de derde speeldag van de Play-Offs zijn kruisband scheurde. Hij staat een half jaar aan de kant, maar verdient desondanks een nominatie voor ons elftal.

Mamadou Bagayoko (Sint-Truiden)
De 26-jarige Ivoriaan belandde vorige zomer op Stayen na een avontuur bij het Slowaakse Slovan Bratislava. Hij speelde zich meteen in de basis en was één van de exponenten van de sterkte start van STVV. Na het vertrek van trainer Yannick Ferrera en enkele sterkhouders zakte de ploeg in elkaar, al kon Bagayoko als één van de weinige zijn hoofd boven water houden.

Laurens Paulussen (KV Mechelen)
KV Mechelen kende opnieuw een wisselvallig seizoen, maar het beschikt met Laurens Paulussen wel over een uitstekende rechtsachter. Met zijn loopvermogen kan hij de hele flank voor zijn rekening nemen. Het mag dan ook niet verbazen dat het jeugdproduct van Beerschot vijf assists op zijn naam heeft staan dit seizoen. Na enkele wisselvallige jaren heeft de nu 25-jarige flankverdediger zich ontwikkeld tot een volwaardige basisspeler.

Anthony Van Loo (KV Kortrijk)
Hartproblemen leken zijn carrière vroegtijdig te fnuiken, maar de rechtsachter van KV Kortrijk vocht hard terug en is ondertussen al enkele jaren een vaste klant in de Eerste Klasse. Met Kortrijk zorgt hij al enkele jaren voor mooi voetbal en daarin heeft hij zeker zijn meerwaarde. Dit seizoen kenden de Kerels een moeilijk jaar, maar ze maken nog kans op Europees voetbal. Dat zou een mooie beloning zijn voor Van Loo na jaren hard werken.

Welke linksachter vond jij dit seizoen het beste? Stem in de poll hieronder op jouw favoriet! Mis je iemand? Laat het weten in het reactiesysteem!
Stemmen kan ook al op:
- De doelman
- De linksachters
- De centrale verdedigers