Tactiek Atlético onder de loep genomen: Cruijff draait zich om in zijn graf

Tactiek Atlético onder de loep genomen: "Cruijff draait zich om in zijn graf"

04-05-2016 21:54

Leicester City en Atlético Madrid hebben de voetbalwereld verbaasd. Beide clubs spelen graag in de omschakeling. En dan heb je maar even de bal nodig. Deze tactiek werpt duidelijk zijn vruchten af. 

Dat ziet ook Ludo Vandewalle. De analist van Het Nieuwsblad nam de tactiek van Leicester en Atlético onder de loep. "Johan Cruijff draait zich om in zijn graf. Terwijl één van zijn voetbalmotto’s was dat je de bal moet hebben om wedstrijden te winnen, of om ­zeker niet te verliezen, wordt nu week na week het tegendeel bewezen", geeft Vandewalle aan. 

"Leicester City werd Engels landskampioen met het op twee na minste balbezit van de 20 ploegen in de Premier League. Nu speelt ook Atlético Madrid de finale van de Champions ­League. In de twee wedstrijden tegen Bayern München hadden de Spanjaarden gemiddeld 30 procent balbezit. In de kwartfinale tegen FC Barcelona was het niet anders."

Vandewalle heeft respect voor de prestaties van beide clubs. Maar van het voetbal wordt hij niet gelukkig. "Het was vooral Bayern München dat er gisteren een spektakel van maakte. Voor Atlético hoefde het helemaal niet. Zo kwam Bayern-doelman Neuer alleen in de beginfase met het Madrileense doelpunt en de strafschop in beeld. Stel je maar eens voor dat er twee teams tegenover elkaar staan die de bal niet willen hebben, dan is het spektakel ver te zoeken."