Vijf lessen uit PO-speeldag 3: paars-wit bestijgt troon (nu al), delirium bij Charleroi

Vijf lessen uit PO-speeldag 3: paars-wit bestijgt troon (nu al), delirium bij Charleroi

15 april - 14:00 Laatste update: 18:17

Onverwacht, spannend, zenuwslopend: dat moeten wel de Play-Offs uit het Belgische voetbal zijn! Na amper drie speeldagen staat de kampioenenronde al volledig op haar kop en ook in de andere divisies viel er flink te noteren. Gelukkig heeft VoetbalPrimeur.be zijn schriftje nauwkeurig bijgehouden.

The Return of the King
Peter Jackson won er liefst elf Oscars mee, maar één landstitel zal voor Brian Riemer al ruimschoots volstaan. Na bijna zes jaar staat RSC Anderlecht weer waar het (althans volgens haar Deense trainer) thuis hoort: op kop van de Jupiler Pro League. In een zinderende clash met de stadsgenoot teerde paars-wit op de intussen gekende troeven. Achterin geeft het nauwelijks iets weg, in de vijandelijke rechthoek is het dodelijk efficiënt. De vloek van Union Saint-Gilloise werd zo in één klap opgeheven. Of de Belgische voetbalkoning nu eindelijk haar suprematie zal herstellen? Voor een sluitend antwoord blijft het te vroeg …

Beschuldigende vinger
Zo uitzinnig Anderlecht uit de bol ging, zo beteuterd stonden Les Unionistes erbij. Beteuterd én gefrustreerd, blijkbaar. Het was opvallend hoe zowel Alexander Blessin als enkele spelers de invallers met de vinger wezen. Zij deden de wedstrijd kantelen, maar richting het verkeerde kamp, las de goede verstaander tussen de regels door. Dat zal toch even slikken zijn voor Casper Terho, Thierry Lazare, Kevin Rodriguez en Dennis Eckert Ayensa. Zo staat de trainer misschien wel voor de belangrijkste trainingsweek van het hele jaar. Union kan zich absoluut niet veroorloven dat haar krachtigste kenmerk, de eendracht, zou afbrokkelen. Het zit verdorie in de clubnaam vervat!

Processie van Weg-de-macht
Waar Royal Antwerp FC de nu al legendarische campagne van 2023 aftrapte met negen op negen, is het mandje na drie speeldagen in de huidige Champions’ Play-Off nog volledig leeg … En zoals de titelverdediger zich nu presenteert, dreigen daar niet veel paaseitjes meer in te sukkelen. The Great Old blijft in hetzelfde bedje ziek: balbezit achteraan en rond de middenlijn, allemaal leuk en aardig, maar wanneer ontspringt er vooraan nog eens een vonk? Ook in Brugge eindigde voor de rust geen enkele bal tussen de palen. In de wildwaterbaan die Play-Off-voetbal is, spartelt de ploeg van Mark van Bommel aan een slakkengangetje verder. Titelverlenging is al lang uit den boze. Met de bekerfinale houdt Antwerp weliswaar nog een bijzonder sappige wortel over, maar in deze vorm belooft dat een trage lijdensweg te worden.

Driestrijd
Een omwenteling zoals in de Champions’ Play-Off is het nog niet, maar een trapje lager viel een light-versie van die feiten waar te nemen. Terwijl koploper KAA Gent zich de tanden stuk beet op OH Leuven (2-1), kropen achtervolgers KV Mechelen en Sint-Truiden weer wat dichter in het spoor. Beide ploegen haalden een dubbele achterstand in extremis nog volledig (KV) of gedeeltelijk (STVV) op. Het kan de neutrale voetballiefhebber enkel meer reden geven om ook de Europe Play-Off in de gaten te blijven houden. Kijktip: deze zaterdag toch maar eens gaan zitten voor Gent-Mechelen, bijvoorbeeld.

Bijna zwart op wit
Dé winnaar van het weekend naast Anderlecht? Sporting Charleroi! In een typisch kelderduel, vol inzet maar met al bij al pover spel, kopte Achraf Dari zijn ploeg naar een delirium in het Guldensporenstadion. Voor mathematische zekerheid is het nog te vroeg, maar het late doelpunt van de Marokkaanse WK-ganger droeg een gouden randje. Zes punten voor op RWDM én een beter doelpuntensaldo: er moet al veel gebeuren in vier wedstrijden om De Zebra’s nog te doen zweten. Daarentegen staat KV Kortrijk plots allerlaatst, vooraf nochtans getipt als gevaarlijkste klant vanwege het keurige vormpeil. Afwachten of en hoe De Kerels terugklauwen.