Fellaini blikt terug op Duivelse carrière: Wij, België,  landje van 11 miljoen

Fellaini blikt terug op Duivelse carrière: "Wij, België, landje van 11 miljoen"

10 februari - 10:07
10

Marouane Fellaini is profvoetballer af. Tijd voor een terugblik op die geweldige carrière van hem, met uiteraard nadruk op zijn prestaties als Rode Duivel. Fellaini maakt er beide zijdes van de medaille mee, maar onthoudt uiteraard voornamelijk de mooie momenten.

Na zijn stormachtige doorbraak bij Standard Luik op jonge leeftijd kon een debuut bij de nationale ploeg niet lang uitblijven. In 2007 maakte Fellaini voor het eerst zijn opwachting onder toenmalig bondscoach René Vandereycken. Het waren donkere tijden. "Op dat moment trok niemand zich iets aan van de nationale ploeg, zelfs enkele spelers niet", is Fellaini eerlijk bij La Dernière Heure.

Als geboren winnaar en eeuwige strijder had de middenvelder het daar zelf knap lastig mee. "Op mentaal vlak was dat niet voor iedereen makkelijk om daarmee om te gaan. Ik herinner me die zware nederlagen, maar die moeilijke momenten hebben onze generatie gevormd", aldus Fellaini. De Rode Duivels liepen in de kwalificatierondes voor het WK van 2010 (Zuid-Afrika) en Euro 2012 (Polen en Oekraïne) inderdaad tegen enkele ontgoochelingen aan.

De wereld veroverd
Gelukkig braken nadien betere tijden aan. In 2014 was België er voor het eerst sinds ruim een decennium nog eens bij op een hoofdtoernooi. "Het WK in Brazilië was echt speciaal", herinnert Fellaini zich. De Rode Duivels overleefden de groepsfase vlekkeloos, speelden een propagandawedstrijd tegen de VS in de achtste finales om uiteindelijk te sneuvelen tegen finalist Argentinië. "We waren jong en onervaren, maar tegen Argentinië kwam het op een detail aan." 

Over dat WK in Brazilië gesproken: wie maakte toen het eerste Belgische doelpunt op een wereldkampioenschap in twaalf jaar tijd? Inderdaad, Fellaini. Vier jaar later zou hij opnieuw van goudwaarde zijn in de straffe remonte tegen Japan. Ook in die partij kopte Fellaini raak. "Bij beide goals was ik me er niet van bewust dat ik ze scoorde, maar het is duidelijk dat het twee doelpunten waren die ons in 2014 of 2018 op de kaart hebben gezet."

Al wil hij in alle bescheidenheid vooral de teamprestatie in de verf zetten. Over het algemeen is Fellaini dan ook bijzonder trots op het parcours dat zijn generatie afgelegd heeft. "We zijn derde geworden op een WK. Wij, België, als een klein landje met 11 miljoen inwoners. Dat is toch geweldig?", sluit hij af met een retorische vraag.