De winterse vertrekwensen van Antwerp: geen musts, vertrouwen in Vermeeren

De winterse vertrekwensen van Antwerp: geen musts, vertrouwen in Vermeeren

3 januari - 09:10 Laatste update: 4 januari - 09:28
3

De start van een nieuw jaar, dat betekent gelukwensen van alles en iedereen. Bij de Belgische topclubs is dat niet anders. Aangezien de wintermercato is aangebroken, gaat VoetbalPrimeur.be op zoek naar hun transferwensen. In deze tweedelige reeks komen mogelijke vertrekkers aan bod. Vandaag: Royal Antwerp FC.

Statistieken Antwerp na 20 speeldagen:
Positie: 6e
Punten: 32 (8W – 8G – 4V)
Doelpuntensaldo: 37-20

Samenvatting
Hoe diep Royal Antwerp FC ook gevallen zou zijn in de rangschikking, eigenlijk kon 2023 nooit meer stuk. Het Stamnummer Eén zette een historische treble neer en zorgde met een prestigezege tegen FC Barcelona nog voor een erg smakelijk toetje. Niettemin mogen we een kat een kat noemen: in de competitie presteerde de regerende landskampioen ondermaats. Met slechts acht overwinningen staat het nog net op de drempel van de Champions' Play-Off, maar Cercle Brugge hijgt in de nek. Ook het veldspel liet lange tijd te wensen over. Pas vanaf november sprankelde Antwerp terug, al is het de winterstop ingedoken met één op negen. 

Vertrekwensen
De constante die Antwerp in '22-'23 naar de titel loodste, ontbrak grotendeels in het najaar. De eerder smalle kern is daar een mogelijke verklaring voor, zeker in de wetenschap dat enkele jongens langdurig aan de kant staan/stonden (Jacob Ondrejka, Anthony Valencia, Sam Vines). Hoewel de Europese belasting na Nieuwjaar wegvalt, lijkt het niet opportuun om veel spelers te laten vertrekken. Ontevreden bankzitters zijn er in ieder geval niet of nauwelijks.

Huurling Owen Wijndal blijft in principe (minstens) tot de zomer, al zou er interesse vanuit Italië zijn voor hem. Nu Vines terug is, zou zijn gemis minder hard doorwegen. Mochten Ondrejka en Valencia fit uit de winterstage komen, heeft Mark van Bommel vooraan plots keuze te over, met de doorgebroken Chidera Ejuke als extra wapen. Mogelijk wordt de tegenvallende Gyrano Kerk daarvan het slachtoffer. Verder zoekt Antwerp nog steeds een oplossing voor Dorian Dessoleil.

Tot slot gooien we nog twee dossiers op tafel, te beginnen met dat van Jean Butez. De Franse doelman was één van de exponenten uit 'Den Dubbel', maar laat zich in de huidige jaargang vaker op foutjes betrappen. Niettemin blijft hij goed liggen op de transfermarkt. Nu Antwerp met Senne Lammens een veelbelovend alternatief achter de hand heeft én argwanend in het oog wordt gehouden door de Financial Fair Play, kan een aardig zakcentje bijverdienen geen kwaad. Of gaat Paul Gheysens meteen voor de jackpot? Rond Arthur Vermeeren zullen in januari een heleboel (wilde) geruchten opduiken. Het nuchtere goudhaantje heeft zelf al aangegeven dat hij liefst van al nog minstens zes maanden op de Bosuil blijft. Wie zijn wij om hem niet te geloven?