Wat Delaney Anderlecht kan brengen: stabiliteit en een extra ontregelend vermogen

Wat Delaney Anderlecht kan brengen: stabiliteit en een extra ontregelend vermogen

21-08-2023 17:00 Laatste update: 24-08-2023 10:59
41

RSC Anderlecht heeft beet en is druk bezig om de komst van Thomas Delaney officieel te maken. De 31-jarige Deen komt waarschijnlijk op huurbasis over van het Spaanse Sevilla FC. Op deze manier bewandelt Delaney een vergelijkbare route als de Zweed Ludwig Augustinsson. VoetbalPrimeur.be bekijkt wat het is dat centrale middenvelder Delaney kan toevoegen aan de selectie van paars-wit in de Jupiler Pro League.

Met Delaney haalt Anderlecht opnieuw flink wat ervaring in huis. Delaney heeft een rijk voetbalverleden en speelde onder meer voor FC Kopenhagen, Werder Bremen, Borussia Dortmund en Sevilla FC. De middenvelder speelde maar liefst 113 matchen in de Bundesliga en heeft ook al 38 Champions League-wedstrijden achter de rug.

Bij de nationale ploeg van Denemarken geldt Delaney ook als een grote meneer. De centrale middenvelder heeft maar liefst 72 interlands achter zijn naam staan en ook wist hij zeven keer doel te treffen. Delaney debuteerde op 22-jarige leeftijd bij het nationale team onder leiding van bondscoach Morten Olsen.

Het handelsmerk van de voetballer Delaney
Delaney is in 2018 door Age Hareide, de voormalige bondscoach van Denemarken, vergeleken met de Nederlandse middenvelder Nigel de Jong. Net als de inmiddels gestopte De Jong staat Delaney bekend als een zeer actieve veelzijdige middenvelder. Delaney vergaarde met zijn speelstijl de bijnaam ‘Deense pitbull’.

Edin Terzic, de voormalige hoofdtrainer van Delaney bij Borussia Dortmund, vertelt wat hij ziet als de kracht van de middenvelder. “Delaney presteert altijd goed. Het is een zeer belangrijke speler die onze verdediging stabiliseert en de tegenstander altijd kan destabiliseren. We zijn erg gelukkig met hem binnen onze selectie”, citeert Bundesliga.com Terzic.

Delaney staat niet bekend om zijn acrobatische vermogen of zijn flair. Toch liet Delaney zien hier wel over te beschikken op de training van Borussia Dortmund in 2021.

Dubbele nationaliteit, maar geen twijfels 
Delaney zijn achternaam is afkomstig vanuit Ierland en gaat terug tot de 18e eeuw. In 1840 besloot de familie Delaney om naar de Verenigde Staten te emigreren. De opa van Delaney is daar geboren, nadat de familie zich in de buurt van New York had gevestigd. Hierdoor kon Delaney de keuze maken om voor de Verenigde Staten uit te komen, maar daarover twijfelde de speler geen moment. Delaney is opgegroeid in Denemarken en is zijn voetbalcarrière daar ook gestart.

De Deense connectie en genoeg andere bekenden bij Anderlecht
Bij Anderlecht stapt Delaney in een warm bad wanneer het over communicatie gaat. Bij Anderlecht zijn er momenteel meer dan genoeg Denen werkzaam. Hoofdtrainer Brian Riemer, spits Kasper Dolberg, rechtsbuiten Anders Dreyer, CEO Sports Jesper Fredberg en recruitment officer Mikkel Hemmersam zijn allemaal Deens.

Delaney speelde het afgelopen seizoen nog samen met Dolberg voor TSG Hoffenheim, beide spelers werden verhuurd. Ook kent Delaney Ludwig Augustinsson ook erg goed. Beide spelers staan nog onder contract bij Sevilla. Net als Augustinsson wordt Delaney verhuurd aan Anderlecht.

De voetbalcarrière van Delaney
Delaney is een jeugdproduct van FC Kopenhagen. De middenvelder startte in 2007 bij de jeugd van Kopenhagen en is de club tot gebleven tot 2017. Bij Kopenhagen heeft Delaney flink wat prijzen gewonnen. Vijfmaal werd Delaney Deens kampioen en viermaal wist hij met Kopenhagen de Deense beker te winnen.

Werder Bremen had genoeg gezien en kocht de middenvelder voor 2 miljoen euro van Kopenhagen. Werder Bremen had een goed oog voor de kwaliteit van Delaney. De Deen speelde zichzelf binnen anderhalf seizoen dusdanig in de kijker dat Borussia Dortmund 20 miljoen euro betaalde voor zijn transfer.

Bij Borussia Dortmund kende Delaney zijn hoogtijdagen als voetballer. Volgens transfermarkt had Delaney in 2018 een transferwaarde van maar liefst 27 miljoen euro. Namens Dortmund wist Delaney de Duitse beker in de wacht te slepen. Ook wist hij met Dortmund de Duitse Supercup te winnen.

In de zomer van 2021 nam Sevilla Delaney over van Dortmund voor zes miljoen euro. Op dat moment had Delaney nog een transferwaarde van 15 miljoen euro. Tijdens de afgelopen winterse transferperiode leende Sevilla Delaney uit aan TSG Hoffenheim en nu volgt een uitleenbeurt aan Anderlecht.