Brocken (ex-Anderlecht én Standard) leeft Noorse droom: Natuur is fantastisch

Brocken (ex-Anderlecht én Standard) leeft Noorse droom: "Natuur is fantastisch"

Gepubliceerd: woensdag 27 januari 2021 om 11:00wo 27-01-2021 om 11:00

Laatste update: woensdag 27 januari 2021 om 13:45wo 27-01-2021 om 13:45

David Brocken (49) speelde in België voor heel wat mooie clubs, maar heeft zijn hart al een tijdje verloren aan Noorwegen. VoetbalPrimeur.be had een gesprek met de ex-speler van onder meer Lierse SK, RSC Anderlecht, Standard en Valerenga.

In België pakte Brocken één keer de landstitel, met underdog Lierse in 1997. "De landstitel met Lierse was het mooiste moment van mijn carrière. Dat is de club waar ik opgegroeid ben, die me kansen heeft gegeven. Ook de Beker van België, mijn laatste officiële wedstrijd voor Lierse, en dan als kapitein de beker mogen hijsen... ik heb er geen woorden voor", aldus Brocken.

Naar het noorden
Brocken begon in 2004 aan zijn eerste Noorse avontuur, bij Valerenga. "Het was mijn ex-ploegmaat Kjetil Rekdal die me belde", geeft Brocken aan. "Hij was coach daar, en was op zoek naar een rechtsback. Ik wist niet echt wat te verwachten daar."

"Kjetil nodigde me eerst voor een week uit en na de eerste training hadden ze graag dat ik tekende. Ik vroeg een beetje geduld, maar was snel gecharmeerd door de stad Oslo. Ik had ook gevoel dat Rekdal een ploeg aan het bouwen was om resultaten te halen, en dat motiveerde mij."

Sindsdien is Brocken verknocht geraakt aan Noorwegen. Het land heeft dan ook heel wat dingen te bieden. "De natuur is fantastisch hier. Bovendien is het een zeer groot land, maar met nog niet half zoveel inwoners als België. Oslo is de grootste stad met 600.000 inwoners. Dus file kennen ze hier eigenlijk niet."

"De werkuren zijn zeer flexibel, men moet uren doen maar veel mensen kunnen beginnen wanneer ze willen. De winkels zijn open tot 23u. Dus minder stress is wel degelijk een feit hier. En dat maakt wel een verschil uit, vind ik."

Fjellhamar
Sinds 2018 is Brocken aan de slag bij Fjellhamar, zijn zesde Noorse ploeg al. "Ik werd gevraagd om mee te helpen in hun voetbalschool. Die vindt elke dag plaats na schooltijd, van 13u30 tot 16u30. Ik startte met twee dagen in de week. Nu ben ik medeverantwoordelijk voor het hele gebeuren. De A-ploeg speelt hier in vierde divisie. Geen hoog niveau, de meeste spelers zijn studenten of mensen van in de buurt.

"De jeugd doet het behoorlijk, en jaarlijks gaan er tussen zeven en tien voetballers (meisjes en jongens) naar de grote broer Lillestrøm. Die club heeft een meer professionele aanpak, maar trekt pas spelers naar zich toe vanaf ze vijftien jaar zijn."

Brocken weet niet of hij ooit nog vertrekt uit Noorwegen. "Het is zeer moeilijk om daarop te antwoorden. Ik heb een relatie hier. Mocht er een mooie aanbieding komen, en dat moet daarom niet uit België zijn, dan zullen mijn vriendin en ik daarover praten. Ze heeft zelf gesport op hoog niveau als handbalster, dus ze weet hoe de sportwereld werkt."

Fotografie
Inmiddels is Brocken overigens ook actief als fotograaf. "Het begon als een hobby. Een drietal jaar geleden werd ik gevraagd om enkele opdrachten te doen, en die doe ik nu nog steeds". De resultaten mogen gezien worden!

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws