Grote zorgen omtrent het Belgische voetbal: “Ik mis slagkracht en ideeën”

Grote zorgen omtrent het Belgische voetbal: “Ik mis slagkracht en ideeën”

07-12-2020 18:45
11

Het is een bizar jaar, om een understatement uit de kast te halen. Ook in de Jupiler Pro League heeft de coronacrisis genadeloos toegeslagen. De huidige moeilijkheden zouden een nekschot kunnen zijn voor enkele Belgische profclubs die het al niet te breed hadden.  Ex-international Marc Hendrikx wijst naar de voetbalbond om met gepaste oplossingen op de proppen te komen.

Hendrikx vindt dat ons voetbal niet bepaald in haar beste toestand verkeert, op sportief én economisch vlak. “Voeg daar de huidige coronatoestanden aan toe en je krijgt een indruk van grote tristesse”, omschrijft de voormalige flankmiddenvelder zijn gevoel in Het Belang van Limburg. “Gelukkig zijn er ook wat lichtpunten zoals Genk en Beerschot, Antwerp en Club Brugge met hun mooi Europees parcours, ons damesvoetbal dat duidelijk in de lift zit.”

“Maar ik ben wel bevreesd voor de toekomst”, ziet Hendrikx het voornamelijk zwart in. “Ik verwacht dat veel clubs het heel moeilijk gaan krijgen om te overleven. Daarom vind ik dat de Pro League en de Voetbalbond nu actie moeten ondernemen, de blauwdruk moeten uittekenen voor een toekomstig competitieformat dat het niveau van ons voetbal kan opkrikken.”

Andere formule?
Concrete voorstellen heeft Hendrikx zelf niet. “Is dat een BeNe League of een afgeslankte competitie?”, vraagt hij zich af. “Ik mis in ieder geval slagkracht en ideeën. Aan een hoop clubs die jaarlijks moeten knokken tegen de degradatie en voor het simpele overleven, heeft niemand een boodschap.”

Door de financiële kopzorgen zou het zomaar kunnen dat buitenlandse investeerders zich nog verder inkopen in het Belgische voetbal, zoals dat de laatste jaren steeds vaker gebeurt. Hendrikx vindt dat geen goede trend. “Ga het rijtje even af en vertel mij welke clubs in buitenlandse handen goed boeren in de Jupiler Pro League. Buiten Beerschot zie ik er geen”, klinkt het hard.