Zullen jeugdspelers weldra niet meer mogen koppen in België?

Zullen jeugdspelers weldra niet meer mogen koppen in België?

12-11-2015 16:14

Het hoofd van een kind is kwetsbaar, dat weten we allemaal. Toch kopt de voetballende jeugd erop los. In Amerika kregen ouders en voormalige jeugdspelers de voetbalbond zo ver om koppen te verbieden voor kinderen jongen dan elf jaar. Zullen de kopbalgoals ook in België van de voetbalvelden verbannen worden?

Amerikaanse jeugdvoetballertjes jonger dan elf mogen voortaan niet meer op een bal koppen. Niet op wedstrijd, niet op training. Voor spelertjes tussen de elf en dertien jaar legt de voetbalbond beperkingen op, om het aantal kopballen (en daarmee hersenletsels) terug te dringen. 

De maatregelen zijn het gevolg van een rechtzaak die Amerikaanse ouders van jeugdvoetballers hadden aangespannen tegen de Amerikaanse voetbalbond, maar ook tegen de FIFA. Veelvuldig tegen een voetbal koppen, kan hersenschade veroorzaken, vreesden ze. 

Maar hoe gevaarlijk is dat nu eigenlijk, koppen? Daarover zijn de meningen verdeeld. De Nederlandse klinische neuropsycholoog Erik Matser deed onderzoek naar hersenschade bij Premier League-voetballers. "Ik vind het verbod een goede zaak als je weet hoe kwetsbaar kinderen zijn", zegt hij. "Hersenschade bij kinderen is complex. Soms lijken ze op het eerste gezicht goed te herstellen van een trauma, maar in een latere ontwikkelingsfase duiken toch problemen op zoals trager leren of moeite met multitasken", vertelt Matser aan Het Nieuwsblad. 

Hersenletsels

Bij koppen zijn de risico's tweeërlei. Enerzijds zijn er de gevolgen van één klap, anderzijdsde optelsom van meer lichtere klappen. Er zijn onderzoeken die een verband tussen kopballen en hersenschade tegenspreken, maar dat zijn bijvoorbeeld proeven waarbij ballen naar kinderen gegooid worden, geen reële situaties. De voetbalbonden stoppen het probleem liever weg omdat ze vrezen voor imagoschade. De onderzoeken die wel een verband aantonen, vormen een flinke stapel. En er is de klinische praktijk", belsuit Matser.

Bondsvoorzitter De Keersmaecker en hoofd van de medische commissie van de FIFA Michel D'Hooge lieten weten dat ze het onderwerp volgen, maar dat er vandaag te weinig overtuigend bewijs is dat een verbod rechtvaardigt. D'Hooghe citeerde in zijn antwoord een aantal onderzoeken die geen verband aantonen tussen kopballen en hersenschade, weet Het Nieuwsblad. 

Toch doet een Amerikaans onderzoek uit 2011 anders vermoeden. 38 amateurvoetballers die sinds hun kinderjaren voetbalden, werd gevraagd hoe vaak ze het voorbije jaar hadden gekopt. De hersenscans van de meest frequente koppers werden vergeleken met de rest. Bij de frequente koppers werd schade vastgesteld vergelijkbaar met iemand die een hersenschudding heeft. De kritische grens zou op 1.000 tot 1.500 kopballen per jaar liggen. "Recenter onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen vatbaarder zijn omdat hun nekspieren minder sterk zijn", aldus Matser. "Ook dat laat weinig goeds vermoeden over wat kopballen met jonge kinderen doen", besluit Matser in Het Nieuwsblad. 

Zal er in de toekomst enkel nog met de voeten gescoord kunnen worden op de Belgische jeugdvelden?