'Tien man naar het ziekenhuis, maar de FIFA vond dat we moesten spelen'

'Tien man naar het ziekenhuis, maar de FIFA vond dat we moesten spelen'

20 januari - 22:30
1

Basil Camara speelde in de jeugd van PEC Zwolle en stond onder contract bij Go Ahead Eagles, maar werd international van Guinee-Bissau toen hij in Nederland bij de amateurs speelde. In de nieuwe VP's Atlas Leeuwen, de Afrika Cup-podcast van VoetbalPrimeur, vertelt de verdediger van IJsselmeervogels over enkele bizarre situaties die hij als international meemaakte in Afrika.

Camara was getuige van een bijzondere gebeurtenis rond een interland tegen Marokko. "We zaten in Rabat. Ik had geen vlees gegeten, maar het grootste gedeelte van het team wel. Rond 01:00 uur stuurde Mama Baldé een appje: 'Boys, hoe voelen jullie je?' Veel spelers voelden zich niet lekker. Uiteindelijk zijn er tien naar het ziekenhuis gegaan. Kots, bloed, het was echt serieus. Toen zaten we aan het ontbijt, met vijf spelers nog."

"Toen kwam de bond, de FIFA, kijken of we konden spelen, of we genoeg man hadden. Die zeiden dat het gewoon door kon gaan. Marokko was een bepalend land, dat merkte je wel. We hadden een speler, Opa Sanganté, die was 's nachts nog in het ziekenhuis. Tijdens de wedstrijd viel hij ook uit, in de eerste helft nog. Hij werd opgehaald door de ambulance en na de wedstrijd zat hij weer in de kleedkamer", vertelt Camara. "Ze zeggen dat het vaker is gebeurd daar, Aubameyang heeft het met Gabon ook gehad."

Tegen Marokko nam Camara het op tegen de nodige sterren. "Hakimi was er, Sofyan Amrabat, Boufal, En-Nesyri. Echt een hele mooie ervaring. Ik was heel erg onder de indruk van Hakimi, en ook van Amrabat. Ook als je Amrabat in die wedstrijd van deze week weer ziet (3-0 winst tegen Tanzania, red.), écht een topspeler."

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.