Adana Demirspor tegenstander Genk: Vedettes onder leiding van Kluivert

Adana Demirspor tegenstander Genk: Vedettes onder leiding van Kluivert

23-08-2023 22:01 Laatste update: 24-08-2023 18:45
5

Donderdag neemt KRC Genk het in de Play-Offs van de Conference League op tegen het Turkse Adana Demirspor. Het is de allerlaatste kans voor de manschappen van Wouter Vrancken om toch nog in Europa uit te komen dit seizoen. Genk begon aan de voorrondes van de Champions League en zakte via de voorrondes van de Europa League af naar de Play-Offs voor de Conference League. Wat mogen we verwachten van de laatste horde voor de groepsfase? VoetbalPrimeur.be zoekt het voor je uit.

Adana Demirspor in het kort
Volledige naam: Adana Demirspor
Stadion: Yeni Adana Stadyumu, capaciteit: 33.000 toeschouwers
Eindstand vorig jaar: 4e in de Turkse Süper Lig
Trainer: Patrick Kluivert
Aantal keer kampioen in eigen land: 0x

Hoe in de voorronde van de Conference League geraakt?
Adana Demirspor behaalde het afgelopen seizoen een uitzonderlijk resultaat in de Turkse Süper Lig. Demirspor wist zich voor het eerst in de geschiedenis van de club te plaatsen voor Europees voetbal. De ploeg was de ‘best of the rest’ achter de grote Turkse voetbalclubs. Galatasaray werd kampioen met 88 punten, Fenerbahçe tweede met 80 punten en Beşiktaş derde met 78 punten. Demirspor volgde met 69 punten. De eerste vier ploegen van de Süper Lig mogen Europa in. Galatasary startte aan de kwalificatie voor de Champions League en de andere drie ploegen mochten zich proberen te kwalificeren voor de Conference League.

Demirspor begon in de tweede voorronde van de Conference League tegen de Roemeense club CFR Cluj. Demirspor speelde eerst uit met 1-1 gelijk in Roemenië en wist vervolgens thuis met 2-1 te winnen. Daarna volgde het Kroatische NK Osijek. Demirspor pakte thuis flink uit en won de eerste match van het tweeluik met 5-1. De uitmatch in Kroatië werd met 3-2 verloren, dit resultaat was voldoende om door te gaan naar de Play-Offs voor de groepsfase van de Conference League waarin het Genk nu treft.

Demirspor heeft aardig wat ervaring en vedettes
Adana Demirspor heeft een aantal bekende namen binnen de selectie die al wel op leeftijd zijn. De gemiddelde leeftijd van de selectie van Demirspor is ruim 26 jaar oud, de selectie van Genk is gemiddeld 23 jaar.

De bekendste van de selectie is de Portugees Nani. De 36-jarige Nani maakte op jonge leeftijd veel indruk bij Sporting Portugal en vervolgens bij Manchester United. Waar hij samen met Wayne Rooney en Cristiano Ronaldo schitterde in de aanval. Ook bij het nationale elftal van Portugal drukte hij regelmatig zijn stempel in zijn 112 interlands.

Naast Nani beschikt Demirspor ook over spits M-Baye Niang. De 28-jarige Senegalees wist vooral indruk te maken bij AC Milan rond 2016, ook bij Stade Rennes wist Niang zichzelf aardig in de kijker te spelen. De 33-jarige Benjamin Stambouli is de aanvoerder van Demirspor. De Fransman kwam onder meer uit voor Tottenham Hotspur, Paris Saint Germain en Schalke 04.

Een andere bekende naam in de selectie van Demirspor is Younès Belhanda. De 33-jarige Marokkaanse aanvallende middenvelder was het afgelopen seizoen een belangrijke pion bij Demirspor. Belhanda speelde voor meerdere grote clubs als Dinamo Kiev, OGC Nice en Galatasaray. Hij speelde al 59 interlands namens Marokko.

Nederlandse hoofdtrainer Kluivert
De 47-jarige hoofdtrainer Patrick Kluivert staat aan het roer bij Demirspor. Kluivert is pas sinds kort de hoofdtrainer, hij is officieel gestart op 1 juli 2023. Kluivert is een meer dan bekende voetbalnaam, hij maakte vooral furore als spits van FC Barcelona. Toch heeft de Nederlander nog niet veel ervaring als hoofdtrainer. Kluivert was vooral actief achter de schermen als hoofd jeugdopleiding bij Barcelona en als sportief directeur bij Paris Saint Germain.

Toch heeft Kluivert besloten om zijn carrière verder te bouwen als hoofdtrainer. Kluivert was eerder actief als assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal en als hoofdtrainer van Curaçao en Ajax 019. Bij Demirspor is Kluivert prima begonnen, de ploeg heeft na twee duels nog niet verloren en maakt tegen Genk kans om zich Europees te plaatsen voor de Conference League.  

Het gevaar komt zowel vanuit het middenveld als de aanval
Het is opvallend hoe vaak er bij Demirspor door een middenvelder gescoord wordt. In het vorige seizoen was aanvallende middenvelder Younès Belhanda de clubtopscorer met twaalf doelpunten. Emre Akbaba, een andere aanvallende middenvelder, was goed voor zeven doelpunten en centrale middenvelder Badou Ndiaye wist er acht te maken.

Wat dat betreft heeft Demirspor meerdere wapens en is de ploeg niet afhankelijk van slechts een enkele doelpuntenmachine. In de aanval weet centrumspits Cherif Ndiaye (ex-Beveren) het net te vinden, ook rechtsbuiten David Akintola en linksbuiten Henry Onyekuru kunnen een doelpunt maken.

KRC Genk treft met Demirspor een gehavende ploeg
Demirspor is niet compleet voor het tweeluik met KRC Genk, de selectie van hoofdtrainer Kluivert bestaat uit meerdere twijfelgevallen. Meerdere belangrijke pionnen zijn geblesseerd, het is onduidelijk of zij aan de start verschijnen tegen Genk. Belhanda, Yusuf Sari en centrumspits Ndiaye zijn volgens transfermarkt geblesseerd. Deze drie spelers waren vorig seizoen samen goed voor 27 doelpunten en 15 assists.

Laatste opstelling van Demirspor (4-2-3-1) Özbir, Rodrigues, Güler, Gravillon, Svensson, Stambouli, Toköz, Erdogan, Akbaba, Akintola en Niang.