Championship trekt zich op gang: na vertrek Kompany en co nog zes Belgen over

Championship trekt zich op gang: na vertrek Kompany en co nog zes Belgen over

04-08-2023 10:20 Laatste update: 21:00
1

De Jupiler Pro League 2023-2024 is inmiddels een week oud, tijd voor de andere Europese competities om zich eveneens op gang te trekken. De groten der aarde wachten daar nog even mee, maar in de Engelse Championship klinkt dit weekend het startschot. Zes Belgen kunnen er het mooie weer maken, althans voorlopig ...

De afgelopen jaargang van de Championship was Belgischer getint dan ook, hoofdzakelijk dankzij de fenomenale prestaties van Vincent Kompany uiteraard. De Brusselaar loodste Burnley FC naar een autoritaire titel, met jongens als Samuel Bastien, Manuel Benson en Anass Zaroury bij de regelmatige uitblinkers. Die Belgische injectie zit intussen een reeks hoger.

Niet getreurd, want uit omgekeerde richting streken weer enkele andere landgenoten neer in de Championship. Denk daarbij aan Leicester CityThe Foxes moest de transfervrije Youri Tielemans weliswaar laten gaan naar Aston Villa, maar beschikken wel nog steeds over Timothy Castagne, Wout Faes en Dennis Praet. Het is echter maar de vraag of Castagne en Praet vrede kunnen nemen met het tweede Engelse plan. Vanuit Italië wordt hard aan hun mouw getrokken.

Met dat trio van Leicester hebben we de helft van de Belgen meteen achter de kiezen. Ook de andere drie zijn nieuwkomers in de reeks. Voor Roméo Lavia lijkt het verblijf echter evenzeer van erg korte duur te zullen zijn. Het goudhaantje van Southampton FC is eigenlijk veel te goed voor de Championship. Zijn naam wordt voortdurend gelinkt aan Engelse topclubs, met Chelsea FC en Liverpool FC als voornaamste kandidaten. The Saints willen de kassa horen rinkelen en vragen minstens 50 miljoen euro. Vroeg of laat zal iemand dat bedrag wel op tafel toveren.

Tot slot kunnen ook Hull City en Millwall FC vanaf dit weekend op Belgische steun rekenen. Bij die eerste club is Jason Lokiko aangekomen. Het voormalige toptalent van RSC Anderlecht stapte op z'n 24e over van Istanbulspor, waarmee hij een puik half jaar kende in de Turkse Süper Lig. Lukt het na een mislukte passage bij Crystal Palace nu wél om door te breken over het Kanaal? Ook voor Casper De Norre wordt het een ontdekkingstocht. Na al die jaren op de JPL-velden werkte de Limburger zijn beste seizoen zowaar af als ... middenvelder. In die hoedanigheid wil hij het maken bij cultclub Millwall. 

De openingswedstrijden van de Belgen in de Championship:
Sheffield Wednesday - Southampton
Middlesbrough - Millwall
Norwich City - Hull City
Leicester City - Coventry City