“Wij gaan, iedereen naar buiten”, New York Red Bulls-fans stappen op door Vanzeir

“Wij gaan, iedereen naar buiten”, New York Red Bulls-fans stappen op door Vanzeir

16-04-2023 10:00
108

In de Verenigde Staten is de storm rond Dante Vanzeir nog niet gaan liggen. Drie supportersgroepen van zijn club New York Red Bullls verlieten tegen Houston Dynamo hun vakken. De supporters vinden dat Vanzeir vanwege een racistische uitspraak harder moet aangepakt worden door de club.

Een week geleden kwam Vanzeir in het middelpunt van de belangstelling te staan. Tegen de SJ Earthquakes maakte hij een ongepaste opmerking tegen een tegenstander. De poppen gingen aan het dansen. De match lag twintig minuten stil en men vroeg meteen om de wissel van Vanzeir. De voormalige aanvaller van onder meer KRC Genk en Union werd pas later in het duel vervangen, maar daarna bleef het spel op de wagen zitten.

Schorsing van zes speeldagen
De voorbije dagen was er een onderzoek van de MLS naar de uitspraak van Vanzeir. Die ging ondertussen zelf door het stof en gaf toe dat hij ongepast taalgebruik had gebruikt tijdens de match tegen SJ Earthquakes.

NY Red Bulls zette Vanzeir ook op non-actief, maar volgens (een deel van) de fans is dat nog altijd onvoldoende. 'Vanzeir kreeg een interne schorsing van zes weken, maar dat is niet genoeg. De MLS heeft een nultolerantiebeleid jegens racisme. Dat is niet gevolgd. Evalueer de sanctie', klinkt het bij de supporters.

Niet alleen Vanzeir moet het ontgelden. Ook trainer Gerhard Struber kreeg van de NY Red Bull-fans een veeg uit de pan. Hij zou volgens de supporters niet streng genoeg hebben opgetreden na de uitspraak van Vanzeir. De fans verlieten daarom onder meer de vakken achter het doel. Er waren ook spandoeken met daarop de teksten 'Geen plaats voor racisme' en 'Geloof zwarte spelers'. Onder meer de The South Ward deed mee aan het protest. 

Het duel begon door noodweer later en eindigde uiteindelijk op een 1-1 gelijkspel.