Tien mogelijke opvolgers voor Van Bommel bij Antwerp: vooral Belgen en Nederlanders

Tien mogelijke opvolgers voor Van Bommel bij Antwerp: vooral Belgen en Nederlanders

6 mei - 16:30
11

Mark van Bommel lijkt aan zijn afscheidstournee bezig bij Royal Antwerp FC, die hij graag zou opsmukken met een tweede opeenvolgende bekertriomf. Nu min of meer duidelijk is dat de Nederlander Deurne-Noord na dit seizoen zal verlaten, is het bestuur druk in de weer met speuren naar een opvolger. VoetbalPrimeur.be reikt Paul Gheysens, Sven Jaecques en Marc Overmars de hand met een shortlist van tien kandidaten.

Jonas De Roeck
Na twee prima jaargangen met KVC Westerlo, met promotie en een swingend jaar van de bevestiging in de Jupiler Pro League, bekocht de oud-verdediger begin december zijn mindere start van seizoen drie. Sindsdien zit De Roeck zonder club. Zijn voordelen? Een jonge trainer, iemand die het spektakel verzorgt én een ex-speler van Antwerp. Het DNA van Stamnummer Eén zou hem dus niet onbekend mogen zijn.

Karel Geraerts
Ietwat praat voor de vaak, want momenteel is Geraerts gewoon nog in dienst bij Schalke 04. Daar loopt het de laatste weken iets beter, waardoor degradatie uit de 2.Bundesliga stilaan slechts een verre nachtmerrie lijkt. Zelfs bij redding is het niet zeker of het bestuur hem de hand boven het hoofd zou houden. Mocht Geraerts vrij komen, zal Antwerp zeker geïntersseerd zijn, gezien zijn verdiensten bij Union Saint-Gilloise.

Besnik Hasi
Terug van even weggeweest. Rond de jaarwisseling koos Hasi bewust voor een laag contract bij KV Mechelen. Zichzelf weer op de kaart zetten om daarna opnieuw de sprong naar de top te maken, dat was zijn insteek. Dat plannetje lukte wonderwel. Met een herboren Malinwa strandde hij op een zucht van de top-zes. Intussen is duidelijk geworden dat Hasi andere oorden opzoekt. Wees maar zeker dat zijn naam op de Bosuil al is rond gegaan. Zijn vurige karakter zou alvast prima bij het publiek passen.

Carl Hoefkens
Toegegeven, na torenhoge uitdagingen bij eerst Club Brugge en later Standard Luik is het voor Hoefkens zelf aangewezen om eens bij een club van minder allooi te proberen. Als Antwerp je polst, is het echter verleidelijk om ‘ja’ te zeggen. De gewezen Rode Duivel komt niet alleen uit de regio, zijn mentaliteit komt er ook nog eens mee overeen. Daarentegen zijn zijn eerder mislukte passages in Brugge en Luik geen al te beste adelbrieven.

Miron Muslic
Het woordje ‘karakter’ viel al meermaals en op dat vlak lijkt deze man een droomkandidaat. Weinig trainers combineren zoveel passie aan vriendelijkheid en optimisme. Over het voetbal dat Muslic met Cercle Brugge brengt, bestaan hier en daar wat twijfels: past zo’n direct, verticaal en viriel spel wel aan de (Belgische) top? In ieder geval zou zijn aanpak haaks staan op de tragere opbouw die Van Bommel dezer dagen predikt. Interessant experiment!

Maurice Steijn
Na een resem landgenoten en een verdwaalde Bosniër is het de beurt aan de eerste Nederlander uit ons lijstje. Het recente verleden bewees immers dat de lijn tussen Overmars en Ajax nog steeds intact is. Misschien voert die de 51-jarige Steijn wel naar de Bosuil. Afgelopen zomer werd hij aangesteld in Amsterdam, maar dat bleek een verkeerde inschatting. Nooit eerder begon Ajax zo slecht aan de Eredivisie. Even stond het zelfs op de voorlaatste plaats! Een vlucht naar Antwerpen als herbronning?

Will Still
Vanuit het niets werkte de Britse Belg zich bij Stade Reims op tot een gegeerde trainer in de internationale scene. Vorig seizoen zette hij er zelfs een recordreeks van ongeslagen matchen neer. Met z’n 31 lentes is hij nog piepjong, maar daardoor staat hij ook dicht bij zijn groep. Zelf droomt Still vooral van een avontuur over het Kanaal. Met Antwerp, de meest Engelse van alle Belgische clubs, als wipplank?

Giovanni Van Bronckhorst
De Hollandse connectie hoeft niet noodzakelijk via Ajax te verlopen. Een cv met onder meer Arsenal FC, FC Barcelona en Feyenoord erop zal ook wel volstaan, zeker? Dat waren voor alle duidelijkheid de clubs die Van Bronckhorst als speler mocht vertegenwoordigen. Als trainer bij Feyenoord en Rangers FC boekte hij wisselende successen, al loodste hij de Schotten wel naar de finale van de Europa League. Enkele maanden terug wees Van Bronckhorst nog Besiktas af.

Hein Vanhaezebrouck
De gedroomde opvolger of een te mijden gok? In ieder geval zingt de naam van Vanhaezebrouck het luidst rond in de media en op uiteenlopende supportersfora. Zijn tactisch meesterschap heeft nooit ter discussie gestaan en zijn excentrieke imago zou wel stroken met de grootstad. Daarnaast kent Gheysens hem al van in Gent. Maar zou zijn hart op de tong ook klikken met bedachtzame types als Jacques en Overmars? De buitenwereld begint er hoe dan ook bij te likkebaarden.

Ruud van Nistelrooij
Als uitsmijter nog een derde noorderbuur. Waarom de ene Oranje-legende niet inruilen voor de andere? Straffer nog: Van Nistelrooij deed het al eens eerder, Van Bommel opvolgen. Dat gebeurde in 2018 bij de U19 van PSV. Bij diezelfde club stapte de gewezen prijsschutter ook in het vak als hoofdtrainer. In het seizoen 2022-2023 veroverde Van Nistelrooij met PSV de Supercup en de KNVB Beker, telkens door Ajax te verslaan. Kort daarna kondigde hij zijn vertrek aan, wegens ‘onvoldoende draagvlak’ om verder te werken. Sindsdien zit hij zonder club. Kanttekening: volgens het geruchtencircuit zou Club Brugge in de markt zijn.