Winters huiswerk voor Genk: koploper nam alweer voorsprong met vroege transfer Sor

Winters huiswerk voor Genk: koploper nam alweer voorsprong met vroege transfer Sor

01-01-2023 14:00 Laatste update: 02-01-2023 18:20
2

Nu 2023 voor de deur staat en de winterse transfermarkt open gaat, valt er op de burelen van de Belgische clubs het nodige werk te verzetten. Waar de ene club absoluut nood heeft aan versterking, aast de andere op buitenkansjes. In deze reeks maakt VoetbalPrimeur de to do-lijstjes van de zeven topclubs op, van onder naar boven in het klassement. In deze zevende en laatste aflevering: KRC Genk, de trotse koploper.

Huidige situatie en prioriteiten bij Genk
Auteur van één van de allerstrafste heenrondes uit de geschiedenis van het Belgische voetbal, het Genk van Wouter Vrancken. Op opzienbarend korte tijd heeft de nieuwe trainer zijn typische spelfilosofie in het elftal geslepen. Een weergaloze 46 op 51 vormde daar het beste bewijs van. Door het Play-Off-systeem biedt dat nog geen garanties op titelwinst op het einde van de rit, maar de Genkenaars duiken 2023 wel in als topfavoriet.

Dat betekent evenwel niet dat Dimitri De Condé op zijn lauweren zal rusten in januari. Integendeel, ook deze wintermercato lijkt Genk aan te vatten met een voorsprong op de concurrentie. Met Yira Sor heeft het namelijk al een eerste aanwinst in de wacht gesleept. De polyvalente aanvaller komt met fraaie adelbrieven over van Slavia Praag en zal welgekomen zijn wanneer basisklanten als Mike Trésor en/of Joseph Paintsil eens door een onvermijdelijk dipje gaan. Reken daar ook nog eens Luca Oyen bij, die een streep door de heenronde moest zetten na een zware knieblessure, en dan heeft Genk eigenlijk al twee versterkingen te pakken. Misschien kan er dan nog één profieltje bij:

* Centrale middenvelder
De Genkse hoogconjunctuur is mede te danken aan het ijzersterke middenveld, dat draait als een tierelier. Toch is de spoeling er eerder aan de dunne kant. Voor Nieuwjaar kregen Bryan Heynen, Patrik Hrosovsky en Bilal El Khannouss nauwelijks af te rekenen met kwaaltjes, maar er bestaat geen zekerheid dat dat zal blijven duren. Vooral controlerend kan er nog een doublure bij, aangezien Aziz Ouattara nog niet helemaal wist te overtuigen.

Recente geruchten: Yira Sor (al afgerond, Slavia Praag)

VP's ideale elf voor Genk in 2023

Verder kijken in 2023: contracten en huurlingen
Sportief loopt alles als een trein. Dat moet De Condé de nodige ademruimte verschaffen om zich te focussen op enkele contractsituaties, waar er wel wat meer werk op de plank ligt. Liefst acht jongens lopen komende zomer uit hun overeenkomst in Genk. Daar zit met Gerardo Arteaga, Carlos Cuesta, Hrosovsky, Angelo Preciado én toekomstige aanvalsleider Andras Németh flink wat kwaliteit tussen. Mogelijke onderhandelingen kunnen alvast in opperste sfeer verlopen.

Tussendoor zal De Condé proberen om van twee overbodige, maar dure krachten af te geraken: Sebastien Dewaest en Eboue Kouassi. Beide spelers worden momenteel verhuurd, maar hebben geen toekomst meer in Genk. Aangezien het contract van Dewaest komende zomer afloopt, is in zijn geval nog even geduld nodig. Kouassi ligt echter nog tot medio 2024 vast. Voor hem moet een definitieve overnemer gevonden worden. Tot slot is er nog het vraagstuk Ally Samatta. Als huurling van Fenerbahçe evenaart hij voorlopig nog niet zijn prestaties uit zijn eerste periode in de mijnstad. Genk lijkt zijn aankoopoptie dan ook eerder niet te gaan lichten.