Het Bounida-dilemma: Deze Anderlecht-talenten stonden voor dezelfde keuze

Het Bounida-dilemma: Deze Anderlecht-talenten stonden voor dezelfde keuze

08-07-2021 21:50 Laatste update: 09-07-2021 19:50
29

Het Brusselse toptalent Rayane Bounida staat op de radar van Ajax. De dribbelvaardigde aanvaller is slechts vijftien jaar oud maar staat nu al te boek als een fenomeen. Anderlecht wil het goudklompje dan ook absoluut niet afstaan. VoetbalPrimeur.be pikt er vijf Anderlecht-spelers uit die ooit voor het zelfde dilemma stonden.

De situatie van Bounida is waarschijnlijk het best te vergelijken met die van Charly Musonda. Doorheen zijn hele jeugd werd de nu 24-jarige Musonda een topcarrière voorspeld. Het was dan ook geen toeval dat verschillende topclubs aan zijn mouw trokken. In 2012 koos Musonda finaal voor een afscheid bij Anderlecht. De dribbelvaardige middenvelder koos voor de U18 van Chelsea.

Musonda doorliep de jeugdreeksen maar een grote doorbraak bij het A-elftal kwam er niet. Musonda werd steevast uitgeleend, kende een korte opflakkering bij het Spaanse Betis maar kende door blessureleed tegenvallende uitleenbeurten bij Celtic en Vitesse. Momenteel werkt Musonda hard aan een nieuwe comeback na een zoveelste blessure. Of Musonda bij Anderlecht minder pech had gekend is uiteraard onzeker. Zijn vroege vertrek kan echter niet als een succes worden aanzien.

Een vergelijkbaar verhaal vinden we terug bij Nabil Jaadi. De kwieke aanvaller stond lang te boek als een groot talent op Neerpede. Jaadi speelde echter geen enkele wedstrijd voor Anderlecht. In plaats van een Brusselse doorbraak probeerde de aanvaller het in het buitenland. Op zijn achttiende trok hij naar Udinese. Het was het begin van een wereldreis. Bij geen enkele club liet hij echter een goede indruk na. Inmiddels speelt Jaadi in Marokko. De aanvaller is nog steeds maar 25 jaar oud. Een langer verblijf bij Anderlecht had hem op z’n minst iets meer stabiliteit gegeven. Mogelijk was hij dan wél doorgebroken in het Europese voetballandschap.

Het meest recente voorbeeld van een groot Anderlecht-talent dat het via de buitenlandse weg probeert is Romeo Lavia. De stevige middenvelder trok vorig jaar op zijn zestiende naar Man City. De bedoeling was dat hij zou aansluiten bij de U18, Lavia werd echter al snel doorgeschoven naar de U23. Lavia mocht zelfs al enkele keren meetrainen met de A-kern. De vooruitzichten zijn dus veelbelovend. Al blijft het als jonge knaap aartsmoeilijk om door te breken bij een Engelse grootmacht. Enkel de tijd zal uitwijzen of Lavia uiteindelijk de juiste keuze heeft gemaakt.

Niet iedereen koos echter voor een vervroegd vertrek. Zo zijn er ook verschillende talenten die wel voor het Anderlecht-project kozen. Youri Tielemans is misschien wel het beste voorbeeld. De middenvelder volmaakte zijn jeugdopleiding, werd als tiener in de basis gedropt en groeide al snel uit tot de aanvoerder. 185 Wedstrijden later versierde Tielemans een transfer naar Monaco, nu speelt de Rode Duivel de pannen van het dak bij Leicester. De stap naar de Europese top lonkt. Qua carrièreplanning leunt het verhaal van Tielemans aan de perfectie.

Ten slotte is er nog het verhaal van Jeremy Doku. De pijlsnelle aanvaller speelde dan wel verschillende seizoenen voor Anderlecht zoals Tielemans, toch mag ook hij geklasseerd worden als een volger van het Anderlecht-project. Buitenlandse interesse werd steeds aan de kant geschoven, het plan was om door te breken bij Anderlecht. Dat lukte ook. Al schoot de raket van Doku zo snel omhoog dat hij al na amper 37 wedstrijden een transfer versierde. Had Doku als ruwe diamant in het buitenland ook zo veel kansen gekregen op zo een jonge leeftijd? Wellicht niet, het verhaal van Doku kan een bron van inspiratie zijn voor Bounida.