UEFA presenteert coronaregels EK: scheidsrechters mogen eigen land fluiten

UEFA presenteert coronaregels EK: scheidsrechters mogen eigen land fluiten

Gepubliceerd: donderdag 6 mei 2021 om 17:26do 06-05-2021 om 17:26

De UEFA heeft besloten dat scheidsrechters een wedstrijd uit hetzelfde land mogen leiden als er door een corona-uitbraak geschoven moet worden met aanstellingen. Dat betekent dat pakweg Rusland-België, dat in Sint-Petersburg plaatsvindt, in principe in handen kan komen van een Russische arbiter.

De UEFA heeft de speciale coronaregel donderdag bekendgemaakt. Vooral de regelgeving rond de scheidsrechters doet de wenkbrauwen fronsen. Uiteraard mikt de UEFA in eerste instantie op scheidsrechters van een ander land, maar wanneer de nood écht wet breekt, is het reglementair om iemand uit het gastland aan te stellen. In 'normale' tijden is zoiets al jaren uit den boze.

In het document staan in totaal vier punten genoteerd die moeten bijdragen aan een vlekkeloos EK. Eerder werd al duidelijk dat de selecties worden uitgebreid van 23 naar 26 spelers. Ook is besloten dat spelers onbeperkt vervangen mogen worden, voordat een land zijn eerste wedstrijd gespeeld heeft. Voor keepers geldt een uitzondering, zij mogen gedurende het hele toernooi ingevlogen worden.

In het gepubliceerde document maakt de UEFA ook duidelijk dat een land in actie moet komen als het tenminste dertien gezonde spelers, inclusief een keeper, tot zijn beschikking heeft. Mocht dat niet mogelijk zijn door een corona-uitbraak, dan moet de wedstrijd binnen 48 uur alsnog afgewerkt worden. Als ook dit niet lukt, wordt er een reglementaire 0-3 nederlaag toegewezen aan het desbetreffende land. Er wordt bij deze regel geen onderscheid gemaakt tussen de groeps- en knock-outfase.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Vind jij de nieuwe regel rond de scheidsrechters verdedigbaar?

Ja
13%
Nee
87%
(68 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws