De toekomst van Club Brugge: de jonkies die overtuigen bij Club NXT

De toekomst van Club Brugge: de jonkies die overtuigen bij Club NXT

Gepubliceerd: dinsdag 17 november 2020 om 13:20di 17-11-2020 om 13:20

Laatste update: vrijdag 20 november 2020 om 17:29vr 20-11-2020 om 17:29

De beloften van Club Brugge werden dit seizoen in Eerste Klasse B gedropt, maar doen het niet al te goed. Club NXT, zoals het werd omgedoopt, staat troosteloos laatste in de competitie en krijgt ook flink wat kritiek. Maar lopen er ook goudhaantjes rond bij de jonkies van Club Brugge? VoetbalPrimeur.be geeft u een overzicht.

Met vier punten uit tien wedstrijden en al zes punten achterstand op Lierse Kempenzonen kan je bezwaarlijk stellen dat Club NXT tot dusver een goede indruk heeft nagelaten in Eerste Klasse B. Het wist nog geen enkele keer te winnen en slikte al 26 tegendoelpunten. Daarnaast kon het ook amper acht keer scoren en staat het dus onderaan in vrijwel elke categorie.

Er zijn echter verzachtende omstandigheden. Zo kreeg Club NXT amper tijd om zich voor te bereiden op de competitieverandering en kreeg het van de Pro League de kans niet om enkele ervaren mannen, zoals Killian Overmeire die maanden meetrainde, contractueel vast te leggen en de Brugse jonkies te helpen. Bij Club NXT zien we daardoor ook spelers van amper zeventien tot achttien jaar oud in de basis staan.

Al lieten enkele van die jonkies ook al goede dingen zien. Hieronder een overzicht van de vijf jonge spelers bij Club NXT die toch al wat mooie dingen lieten zien en waarvan VoetbalPrimeur.be verwacht dat ze in de (nabije) toekomst ook van een profcarrière mogen dromen.

1) Thibo Baeten (18 jaar)
Op nummer één staat de achttienjarige Baeten, die dit seizoen aanvankelijk zelfs niet als basispion begon bij Club NXT. Afgelopen seizoen was hij bij de beloften nog de grote concurrent van Noah Aelterman, maar op korte tijd heeft Baeten zich enorm ontwikkeld.

De spits is met zijn vier doelpunten momenteel ook topschutter van Club NXT en was dus ook goed voor de helft van alle doelpunten van Club NXT dit seizoen. Zijn stormachtige ontwikkeling zag hij ook al beloond worden met een selectie voor Club Brugge A in de Champions League. Hij kwam echter niet in actie tegen Zenit Sint-Petersburg.

'Man Like' Baeten, zoals zijn Instagram-naam zegt, is inmiddels ook international voor de Belgische U19 en lijkt wel te mogen dromen van een carrière als profvoetballer. Om ook prof te worden bij Club Brugge A zal Baeten echter nog wat meer moeten tonen.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Thibo Baeten (@manlikebaeten)

2) Nathan Fuakala (19 jaar)
Achterin staat één van de enige buitenlanders bij Club NXT in de vorm van Fuakala. De negentienjarige Fransman werd met grote verwachtingen door Club Brugge weggehaald bij Valenciennes en is één van de onbetwistbare basispionnen in het team van Rik De Mil.

Met zijn enorme snelheid en kracht wist hij Club NXT al meermaals van een doelpunt te redden, al heeft de negentienjarige verdediger zeker nog wat werkpunten. Technisch loopt er nog flink wat mis en Fuakala durft weleens ongeconcentreerd voor de dag te komen. Qua fysieke mogelijkheden speelt Fuakala al op een profniveau, als hij ook nog aan zijn minpunten kan werken zal een team uit Eerste Klasse A in de toekomst ongetwijfeld veel plezier beleven aan Fuakala.

3) Cisse Sandra (16 jaar)
Hij is amper zestien jaar oud, maar Cisse Sandra mag gerust als één van de grootste talenten van Club Brugge gezien worden. Eén van de Benjamins van de groep, maar nu al een basispion bij Club NXT.

De blonde middenvelder bewijst wekelijks bijzonder polyvalent te zijn en doet ons bij wijlen denken aan een jonge Ruud Vormer. Met zijn onvermoeibare inzet en wilskracht heeft Club Brugge de opvolger van kapitein Vormer mogelijk al in eigen huis rondlopen. Al zal de jonge Sandra wel nog wat moeten werken aan zijn statistieken om echt helemaal kans te maken om het stokje van Vormer over te nemen.

Sandra bezit ook over een bijzonder goede traptechniek en kan ook puur op kracht meestrijden met de profs en ervaren mannen uit Eerste Klasse B. In de partij tegen Lommel SK, op speeldag 2, was hij ook nog één van de grote helden met het tweede doelpunt van de partij (doelpunt kan u zien vanaf 3:00).

4) Thomas Van den Keybus (19 jaar)
Eén van de oudere jongens, al is dat uiteraard relatief bij Club NXT, en één van de jongens waar men bij Club Brugge veel van verwacht. De negentienjarige Van den Keybus is – naast Ignace Van den Brempt en Maxim De Cuyper – ook één van de enige jongens die al mocht debuteren bij Club Brugge A.

Van den Keybus is de patron op het middenveld bij Club NXT en zat bij Club Brugge A ook al meermaals in de selectie voor wedstrijden. Dat hij wekelijks met spelers zoals Hans Vanaken en Mats Rits meetraint is ook duidelijk te zien aan zijn manier van spelen. Van den Keybus lijkt de kneepjes van het vak al te kennen en is een belangrijke pion in het team van De Mil.

Ook bij de Belgische U19 mocht hij al vier keer opdraven en mag hij – volgens ons oordeel – gerust een profcarrière ambiëren. Om ook prof te blijven bij Club Brugge A zal hij echter wat steviger op de benen moeten staan. Zo durft Van den Keybus de duels tegen de profs uit 1B toch iets te makkelijk te verliezen.

5) Senne Lammens (18 jaar)
In doel bij Club NXT misschien wel één van de grootste verrassingen van de hele Eerste Klasse B: Senne Lammens. De jonge doelman zit in een stevige concurrentiestrijd verwikkeld met ploegmaat Nick Shinton, maar voor ons is het wel duidelijk dat Lammens al het meeste heeft getoond.

In de vier wedstrijden die hij dit seizoen al keepte, slikte hij ook nog 'maar' acht doelpunten. Vergeleken met zijn concurrent Shinton, die achttien doelpunten slikte in zes partijen, is het ook duidelijk dat de verdediging van Club NXT met Lammens in doel toch iets steviger staat.

Amper achttien jaar oud, maar nu al een reus van 1 meter 93 en een doelman die we ongetwijfeld bij één van de Belgische profclubs aan het werk te zien zullen krijgen. Met enkele mirakelsaves hield hij Club NXT dit seizoen al meermaals recht. Onder andere tegen Union was hij nog de grote held met enkele uitstekende reddingen (vanaf 1:44 tot einde filmpje).

Club Brugge heeft met Simon Mignolet uiteraard al een uitstekende doelman in de eigen rangen die nog jaren mee kan gaan. Maar als Mignolet in de komende jaren dan toch beslist om ermee te stoppen, en als Lammens geduld toont, lijkt Club Brugge zijn opvolger al klaar te hebben staan. Al is het nog maar de vraag of Lammens daarvoor niet wordt weggesnoept door een andere ambitieuze Belgische club of mogelijk zelfs een buitenlandse topclub.

De overige Brugse jonkies
Naast de vijf hierboven genoemde jongeren heeft met bij Club Brugge met Ignace Van der Brempt, Maxim De Cuyper, Ibe Hautekiet en Arne Engels nog flink wat ander talent rondlopen bij Club NXT. Daarnaast is er ook nog Youssouph Badji, die eigenlijk al voor Club Brugge A uitkomt, die ongetwijfeld een mooie carrière zal spelen. De komende maanden zullen we ook nog buitenlandse aanwinsten Formose Mendy en Ibrahima Fofana aan het werk zien, die voor de nodige kwaliteitsinjectie zullen zorgen op enkele posities bij Club NXT.

Het jonge team pakte dan nog niet al te veel punten, maar komt elke wedstrijd steeds beter voor de dag. Van het bange team dat amper een bal in de ploeg kon houden op speeldag 1 tegen RWDM, was er afgelopen weekend tegen KVC Westerlo niets meer van te merken. Nu wordt het nog wachten op de eerste winst van Club NXT, die er volgens ons toch zit aan te komen.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws