Van den Brom legt keuze uit: Genk staat voor mooi voetbal met eigen talenten

Van den Brom legt keuze uit: "Genk staat voor mooi voetbal met eigen talenten"

10-11-2020 14:22 Laatste update: 14:38
14

KRC Genk heeft haar derde trainer van het seizoen voorgesteld. John van den Brom moet de abrupt vertrokken Jess Thorup doen vergeten. Op zijn persvoorstelling legde de Nederlander uit waarom hij voor Genk koos én lichtte hij meteen een tipje van de tactische sluier op.

Na zijn eerdere passage bij RSC Anderlecht had van den Brom nog wel wat Belgische clubs op zijn verlanglijstje. "Genk is er altijd één geweest", verzekert onze noorderbuur. "In dit geval is het belangrijkste voor mij de voetbalvisie. Die typische 4-3-3, maar nu zal ik direct de vraag krijgen van het systeem tijdens de laatste weken", beseft van den Brom. Genk verzamelde heel wat punten met drie centrale verdedigers.

"Ik ga dat niet veranderen", laat van den Brom al weten. "Dat is beste voor het team. Ik ga wel mijn ding kenbaar maken, want ik vind echt dat er nog veel verbetering mogelijk is in het voetbalgedeelte. Ik ben een voetballende trainer, soms zelfs te veel, naar het naïeve toe. Het gaat niet om mij. Ik ben een belangrijke persoon binnen de club, dat wel, maar het belangrijkste zijn de spelers. Als zij vertrouwen hebben in deze manier van spelen, zou het niet slim zijn om daar een streep door te zetten en terug te gaan naar 4-3-3."

Nochtans speelt van den Brom het liefst in die laatste formatie. "In de bekerfinale met AZ tegen Feyenorod heb ik het wel eens anders gedaan, dat is wel finaal slecht afgelopen", lacht hij. "Maar hier past het bij deze spelers, ik ga daarin door. 4-3-3 is hier ook heel ingeburgerd en past wel bij de club. Ik kijk om het mooiste voetbal uit de groep te halen, maar dat moet komen met resultaten. Anders word ik nukkig. Ik ga voor mooi, aantrekkelijk voetbal. Als dat gepaard gaat met drie van die killers achterin, dan is dat maar zo."

Tweede keer, goede keer
Het had niet veel gescheeld of van den Brom zat al enkele weken bij Genk. Ook na het ontslag van Hannes Wolf dachten de Limburgers namelijk aan hem. ""Ben je nog geïnteresseerd?", vroegen ze nu. Ja, eigenlijk is het nu alleen maar makkelijker dan zeven weken geleden. Toen stond Genk maar twaalfde, dacht ik. Nu staan ze vierde, de stap om binnen te komen was hartstikke goed. Zeker ook door de gebeurtenissen met de andere trainer", verwijst hij naar Thorup.

In Nederland was men grotendeels lovend over het werk van van den Brom, eerst bij AZ, later bij FC Utrecht. Toch klopten de grote drie nooit bij hem aan. "Nee, ik heb daar geen verklaring voor", reageert hij daarop. "Ze hebben mij nooit benaderd, daarom zit ik hier. Maar dit is ook een grote club hé. Als je het in Nederland niet kan vinden, moet je het hier komen zoeken. Genk staat in mijn ogen altijd voor mooi voetbal, in combinatie met de eigen talenten, die hier altijd kansen krijgen. Dat past bij mij persoonlijk. Het is een mooie club. Dat is een hele goeie basis om hopelijk met elkaar succesvol te zijn", besluit van den Brom ambitieus.