Duchâtelet spreekt duidelijke taal: “Meer corruptie dan onkreukbaarheid

Duchâtelet spreekt duidelijke taal: “Meer corruptie dan onkreukbaarheid"

07-09-2020 17:14
12

Roland Duchâtelet spreekt in een interview tegenover De Morgen duidelijke taal over corruptie in het Belgische voetbal. Vooral de broertjes Bayat krijgen de volle laag.

“Hét centrale punt: er is een heel grote belangenvermenging in ons voetbal, in die mate dat de integriteit van onze competitie wordt aangetast”, begint Duchâtelet zijn betoog. “De grootste belangenvermenging zit bij de business Bayat – twee broers die het Belgische voetbal gekaapt hebben.”

“De broer van de machtigste makelaar van het land, een makelaar die in verdenking is gesteld in een groot fraudeproces en van wie we wéten dat ethisch handelen niet zijn grootste bekommernis is, werd vorig jaar voorzitter van de voetbalbond, terwijl hij een club bestuurt (Sporting Charleroi, red.) en een sterkhouder is in de Pro League: dat kan toch niet?”

Mehdi – Mogi
Duchâtelet vindt echter niet dat Mehdi gestraft moet worden door Mogi. “Maar het is niet zo dat ze elkaar gewoon op familiebijeenkomsten zien. Indertijd hebben ze samengewerkt om Charleroi over te nemen, en nu nog doen ze zaken met elkaar.”

“Een voorbeeld: Mogi is een tijdlang een betaalde adviseur van Anderlecht geweest – een concurrent van Charleroi, toch? En plots deden die clubs vrolijk zaken met elkaar en stonden ze klaar om elkaars probleempjes op te lossen. Ik herinner me de transfer van David Pollet van Charleroi naar Anderlecht, bijvoorbeeld, voor een onredelijk bedrag.”

Corruptie
“Voorlopig hebben de broers Bayat hun vel kunnen redden”, vervolgt Duchâtelet “Het is afwachten of dat blijft duren. Maar het is duidelijk dat ze nog steeds de steun van veel clubs hebben.”

“Anders was Mehdi niet verkozen tot bondsvoorzitter en was Mogi nu niet opnieuw zaakjes aan het doen. (Zucht) Er is meer corruptie dan onkreukbaarheid in het voetbal. Er lopen honderden mensen rond met boter op het hoofd. De Bayats de deur uitwerken zal niet volstaan.”