EXCLUSIEF: Stijnen wijst ‘arrogante’ Pro League met vinger: Systeem zit verkeerd

EXCLUSIEF: Stijnen wijst ‘arrogante’ Pro League met vinger: "Systeem zit verkeerd"

07-08-2020 16:00 Laatste update: 19:51
7

Het Belgische voetbal heeft afgezien. De impact van de coronacrisis bleek al erg uitdagend, maar daarbovenop kwam een nooit eerder vertoond juridisch steekspel en maandenlange onduidelijkheid over het competitieformat. Uiteindelijk kwam een akkoord uit de bus over een Eerste Klasse A met achttien ploegen en een Eerste Klasse B met acht, waar in allerijl Lierse Kempenzonen en de beloften van Club Brugge aan toegevoegd werden. Die laatste kunstgreep stuit heel wat amateurclubs tegen de borst, ook Patro Eisden. VoetbalPrimeur.be had een gesprek met trainer Stijn Stijnen, die de Pro League een “ongelooflijke arrogantie” verwijt.

Beginnen doen we bij het begin. Midden maart breekt het coronavirus ongenadig door in ons land. Op dat moment staat het Patro Eisden van Stijnen knap vierde in wat nu Eerste Nationale heet (toen Eerste Amateur). Als een donderslag bij heldere hemel wordt die flow onderbroken. “Met een dubbel gevoel”, blikt de 39-jarige Stijnen terug op die periode. “We hebben een tijdje derde gestaan. Er waren nog wel wat matchen te gaan en de eerste vier ploegen mogen naar de eindronde. Aan de ene kant waren we positief verbaasd door onze resultaten. Niet vergeten dat we één van de kleinste budgetten uit de reeks hebben.”

“Aan de andere kant overheerst een onvoldaan gevoel, al was er weinig anders mogelijk. Ook binnen de club waren we geraakt door het coronavirus. Dan hebben we zelf ook meteen gezegd: ‘Leg het lam’”, begrijpt de oud-doelman de ingreep van de KBVB. Die besloot om in alle niet-professionele reeksen, van Eerste Nationale tot Vierde Provinciale, de competitie te staken. De ploegen die op dat moment op een promotieplek kampeerden, mogen het komend seizoen een stapje hoger proberen. Wie onderaan bengelde, werd veroordeeld tot degradatie. Dat viel niet bij iedereen in goede aarde.

Onzekerheid troef
Niet alleen het sportieve luik viel in het water. Door de economische gevolgen van de lockdown kregen heel wat clubs het ook financieel lastig. Aan het begin van de huidige transferperiode maakte Patro bekend dat grotere namen als François Kompany en Marvin Ogunjimi andere oorden mochten opzoeken. Een sportieve, of eerder financiële keuze? “Een combinatie van beide”, geeft Stijnen eerlijk toe. “Die jongens waren einde contract en de situatie is wat ze is. De onzekerheid is groot. Je mag slechts voor 200 supporters voetballen. Commerciële partners hoef je in deze tijden zelfs niet te bellen …”, schetst hij een beeld van de financiële onzekerheid.

Dat heeft vanzelfsprekend ook haar invloed op de verwachtingen en de drang richting het nieuwe seizoen. Die zijn toch net wat minder groot dan normaal. Deze week pas besliste de bond dat de openingsspeeldag in Eerste Nationale plaatsvindt in het weekend van 26 en 27 september, terwijl Patro wel al sinds 8 juli aan de trainingsarbeid is begonnen … “En zelfs die nieuwe datum is ook onzeker”, zucht Stijnen. “De kans is even groot dat het virus opnieuw toeslaat. Oorspronkelijk werd de tweede golf in het najaar verwacht. En na twee komt drie, zeker?”

“Het wordt een heel onzeker jaar, al is dat een geval van overmacht”, beseft de geboren Hasselaar. “Ik heb dat ook aan de groep gezegd. Het kan zijn dat we enkele weken wel spelen en dan enkele weken niet. Natuurlijk hebben we wel ambities, dat is normaal. Maar in het achterhoofd houd je toch altijd de vraag welke zin dat heeft. Al zullen we zeker bepaalde doelstellingen stellen in de loop van het kampioenschap.”

Eendracht maakt macht
Net als de hele maatschappij leeft Patro in twijfel vanwege de pandemie. Daar kwam de laatste weken echter nog diepe frustratie tot zelfs woede bovenop. Het schouwspel rond de competitiehervorming sloeg niet alleen in de toplaag van ons voetbal diepe wonden. Ook bij heel wat amateurclubs zette het kwaad bloed. Dat Lierse Kempenzonen, het nummer dertien (!) van de voorbije competitie in Eerste Nationale, en het beloftenelftal van Club Brugge plots hun intrede mogen maken in 1B, leidde tot verontwaardigde en verbitterde reacties, zoals op de website van Patro te lezen viel.

De amateurclubs bleven echter niet bij de pakken zitten. Vanuit verschillende hoeken kwam er spontaan onderling contact om zich te verenigen. Op die manier hopen ze een eenduidig en krachtiger signaal naar de grootste instanties te sturen. “Er worden vergaderingen gehouden met vertegenwoordigers van verschillende clubs”, licht Stijnen het recente initiatief wat toe. “Steven Van Geeteruyen, de sterke man van KFC Heur-Tongeren, is de voorzitter van de stuurgroep. Die heeft van ons een mandaat gekregen om veranderingen te eisen.”

De “arrogantie” van de Pro League
De grote schietschijf is dus – nog maar eens – de Pro League. Stijnen verwijt de vereniging van de profclubs een “ongelooflijke arrogantie”. “Het begint al met het systeem. Dat is verkeerd”, klinkt het onomwonden. Net als vele anderen klaagt hij de zogenaamde ‘dubbele petten’ aan. “De Pro League is de KBVB en andersom. Kijk alleen maar naar de structuur van de beheerraad. De voorzitter van de voetbalbond is ook betrokken bij de Pro League, bijvoorbeeld”, verwijst de Patro-coach naar Mehdi Bayat, eveneens grote man van Sporting Charleroi. “Zo kan je geen beslissingen nemen in naam van clubs die aangesloten zijn bij de KBVB.”

De recente ingrepen in 1B lijken de druppel die de emmer doet overlopen. Al benadrukt Stijnen dat de problemen eigenlijk al langer diepgeworteld zitten, meer bepaald in het licentiesysteem van de Pro League. Amateurclubs opperen al jaren dat de voorwaarden te streng zijn. De promotie van Lierse Kempenzonen is daar het schoolvoorbeeld van. “Laat mij eerst zeggen dat ik Lierse Kempenzonen een fantastische club vind. Een mooie traditieclub waar ik respect en bewondering voor heb, maar het verdient die promotie niet. Het is als dertiende geëindigd in de competitie en flirtte lange tijd met de degradatiezone”, argumenteert de voormalige Rode Duivel.

“Het sportieve zou opnieuw moeten primeren. Daarom komen de mensen naar het stadion, van Vierde Provinciale tot Nationale. Als de eerste niet kan overgaan, dan moet dat recht doorschuiven naar de tweede of de derde. De basis moet opnieuw de sportieve resultaten zijn. Daar moeten de Pro League en de KBVB zo snel mogelijk tegen optreden. Wij als amateurclubs investeren van onderuit. Kijk naar 1B, zelfs gedeeltelijk in 1A, daar is geen enkele club meer in handen van een Belgische eigenaar. Dat de Pro League dan de beloftengroep van Club Brugge in die competitie opneemt, getuigt van totale arrogantie”, besluit Stijnen krachtig.

No Poll