Kleinere clubs volgen Anderlecht op andere manier: “Verdeel tv-geld”

Kleinere clubs volgen Anderlecht op andere manier: “Verdeel tv-geld”

Gepubliceerd: woensdag 8 april 2020 om 11:44wo 08-04-2020 om 11:44

Laatste update: woensdag 8 april 2020 om 11:54wo 08-04-2020 om 11:54

RSC Anderlecht kwam met het voorstel om de komende jaren de Europese inkomsten te verdelen onder de clubs. Dat werd vooral afgeschoten door de grotere clubs die Europees voetbal haalden en ook de kleinere clubs gaan niet meteen akkoord. Ze hebben wel een ander voorstel.

Club Brugge, KAA Gent en Charleroi lieten al verstaan niet mee te stappen in het verhaal van Anderlecht. “Wie Europees voetbal heeft gehaald, heeft recht op die Europese inkomsten”, vertelt ook Frank Lagast, algemeen directeur van KV Mechelen, tegenover Het Nieuwsblad. “Dat lijkt ons een basisprincipe.”

Cercle Brugge-voorzitter Vincent Goemaere steunde het voorstel via een tweet, maar verwijderde die snel. Vervolgens gaf de voorzitter van Groen-Zwart meer uitleg. KV Kortrijk-preses Joseph Allijns wees naar een andere vorm van solidariteit. “Solidariteit zit in het tv-geld”, liet hij weten op Twitter.

Ook de voorzitter van Waasland-Beveren, Dirk Huyck, sloot zich daarbij aan. “Behalve het tv-geld valt er weinig ander geld te verdelen. Topclubs nemen vaak Europees voetbal op in hun begroting. Zij rekenen dus op dat geld. Maar wat het tv-geld betreft, kan er een nieuw en eerlijker evenwicht worden gevonden.”

Verdeelsteutel
Anderlecht is één van de grootverdieners bij het nieuwe tv-contract met Eleven. ‘Volgens de (conservatieve) berekeningen van Het Nieuwsblad zou Anderlecht altijd 10,6 miljoen euro opstrijken. Alleen Club Brugge (met 11,5 miljoen euro) krijgt meer. In de cijfers is duidelijk te zien dat de zogeheten G5 flink meer krijgen dan de K11. Tachtig procent van de meerwaarde van het nieuwe tv-contract, om precies te zijn.’

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws