UEFA: Jupiler Pro League en andere nationale competities mogen ná 30 juni eindigen

UEFA: Jupiler Pro League en andere nationale competities mogen ná 30 juni eindigen

Gepubliceerd: woensdag 1 april 2020 om 16:20wo 01-04-2020 om 16:20

Laatste update: woensdag 1 april 2020 om 16:29wo 01-04-2020 om 16:29

De UEFA wil dat het seizoen 2019/2020 koste wat kost wordt afgemaakt. Dat bevestigt de Europese voetbalbond. De resterende wedstrijden in de nationale competities moeten in de zomermaanden afgewerkt worden. De aanvankelijke deadline van 30 juni is vervangen door 3 augustus.

'Dit houdt in dat er in de tweede helft van juni zal moeten worden gestart met hervatting van de competitie', meldt de KNVB. De nieuwe data werden woensdag door de UEFA kenbaar gemaakt in een mega-conferencecall met de 55 aangesloten nationale bonden. Als het coronavirus onder controle is, stelt de UEFA voor om de resterende wedstrijden in de nationale competities in juli en augustus te spelen, met 3 augustus als uiterlijke speeldatum.

Het restant van de Champions League en Europa League wordt voorlopig uitgesteld. In de Champions League moeten nog vier achtste finales worden beslist, gevolgd door de kwartfinales, halve finales en finale. In de Europa League zijn acht zestiende finales uitgesteld door de uitbraak van het coronavirus. In totaal staan er nog 38 wedstrijden op het programma.

Bal ligt nu bij KBVB
Twee weken geleden werd door de UEFA besloten dat het EK met een jaar wordt uitgesteld om de nationale competities meer ruimte te geven om het seizoen uit te voetballen. De uiterlijke datum van 30 juni bleek echter ook schier onhaalbaar, omdat het coronavirus nog lang niet onder controle is.

Bij de Belgische voetbalbond en de Pro League keek men de voorbije weken voornamelijk de kat uit de boom. 'Afwachten hoe de coronacrisis zich verder ontwikkelt', zo luidde het devies. Voor hen zal het alvast een opluchting zijn dat er nu meer speelruimte komt om de competitie te hervatten, al roept dat meteen ook vraagtekens op. In vergelijking met andere landen start de Jupiler Pro League immers traditioneel vroeg, normaal eind juli al.

De verwachting is dat de FIFA ook gaat ingrijpen en de transferperiode en aflopende contracten gaat verplaatsen naar een later moment in het jaar, al zitten hier nog veel haken en ogen aan. Daarover kregen de voetbalbonden vrijdagmiddag ook meer duidelijkheid, maar onduidelijk is wat er in dát kader is besproken.

Snel meer...

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Is het een goed idee om de competitie af te maken in juli?

Ja
39%
Nee
61%
(545 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws