Vonnis geeft Antwerp reden tot klagen: Raadsel waarom dat niet gerapporteerd is

Vonnis geeft Antwerp reden tot klagen: "Raadsel waarom dat niet gerapporteerd is"

Gepubliceerd: dinsdag 8 oktober 2019 om 23:43di 08-10-2019 om 23:43

De Geschillencommissie van de Belgische voetbalbond heeft Royal Antwerp FC een boete van 1.000 euro opgelegd voor discriminerende gezangen bij de verplaatsing naar Sporting Charleroi. Daarin zette de bezoekende aanhang een anti-Waals lied in. Over de precieze inhoud van de tekst bestaat echter discussie, geeft de Commissie toe.

"Er wordt een kwetsend cliché in stand gehouden dat bovendien een politieke connotatie heeft", verduidelijkt de Geschillencommissie het vonnis aan Sporza. "Het al dan niet ludieke karakter speelt geen rol. Het gezang duurde wel niet lang en nadien waren er geen incidenten meer. Het spreekkoor komt ook niet intimiderend over", wordt het oordeel genuanceerd. 

Toch bestaat er nog steeds controverse. Volgens het verslag van de aanwezige match delegate ging het om 'Les wallons, c'est du caca'. Onderzoek wees echter uit dat de Antwerp-fans (waarschijnlijk) 'Les wallons ne travaillent pas' zongen."De fout van de match delegate is evenwel niet van die aard dat het de vervolging aantast", bevestigt de Geschillencommissie haar vonnis. "De precieze inhoud van het gezang doet er niet toe, want enkel 'Les wallons ne travaillent pas' wordt weerhouden. Die feiten zijn voldoende bewezen door andere elementen."     

Overigens was dat niet de enige onduidelijkheid in het verslag van de match delegate. Tijdens het duel lieten immers ook de fans van Charleroi zich van hun minste kant zien door 'Ta maman est un putain' te zingen over Dieumerci Mbokani. "Het blijft een raadsel waarom dat niet gerapporteerd is", klinkt het. "Het is wel zo dat het gezang tegen Mbokani niet eenduidig hoorbaar is op de bijgebrachte beelden. Mogelijk heeft de match delegate het niet gehoord omwille van een menselijke fout. Dat valt te betreuren."     

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Begrijp jij de straf voor Antwerp?

(330 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws