Doelman werd door vader naar mental coach gestuurd: 'Heeft mijn carrière gered'

Doelman werd door vader naar mental coach gestuurd: 'Heeft mijn carrière gered'

Gepubliceerd: vrijdag 14 september 2018 om 08:15vr 14-09-2018 om 08:15

Doelman Roman Bürki heeft een succesvolle carrière in het profvoetbal. Als doelman van Borussia Dortmund en het Zwitserse nationale elftal heeft hij zijn droom waargemaakt, maar dat had allemaal anders kunnen zijn als zijn vader hem niet had gedwongen met een mental coach aan de slag te gaan.

Bürki keepte van 2005 tot 2013 voor Young Boys. De goalie onthult in gesprek met Eurosport dat hij bijna niet was op komen dagen toen hij daar op proef mocht komen. "Nee, ik ga daar niet heen", zei hij tegen zijn vader toen hij bij het oefencomplex van de Zwitserse club aankwam. Niet lang daarvoor was hij er niet in geslaagd een contract af te dwingen bij FC Thun. "Het was allemaal uit angst om opnieuw te falen", vertelt hij in gesprek met Eurosport.

"Ik was teleurgesteld dat het nog niets was geworden met een club en ik was onzeker. En toen kwam Young Boys, een zogenaamd nog grotere club dan Thun. Ik voelde me in die tijd zo down, was zo teleurgesteld in mezelf, omdat ik mezelf altijd zoveel druk oplegde", vervolgt hij. Zijn vader besloot in te grijpen en stuurde zijn zoon naar een mental coach. "Dat heeft uiteindelijk mijn carrière gered", meent Bürki.

Vanaf zijn zestiende tot de dag van vandaag gaat hij regelmatig langs bij zijn mental coach, die hem helpt zijn hoofd leeg te maken die professioneel voetbal hem geeft. Bürki moedigt zijn ploeggenoten aan hetzelfde te doen. "Voor mij is het geen taboe. (...) Het is lastig iemand te leren kennen waar je je prettig genoeg bij voelt om je open te stellen, maar alles wat kan helpen moet je als speler aangreven. Je wil zo consistent mogelijk presteren."

Plaats een reactie

vrijdag 14 september 2018 om 08:22
Bij het lezen van de kop was mijn eerste gedacht: 'Echt waar, Mile?'
Helaas, we krijgen geen hoofdstuk 31.278 in de Svilar-saga...

Zo spijtig.
Vind ik leuk
Knightofh +905
vrijdag 14 september 2018 om 09:24
Terecht, het mentale aspect van een mens wordt altijd zwaar onderschat.
Vind ik leuk

Bekijk het laatste nieuws