AS Monaco niet het eindstation van Tielemans: Er was deze zomer interesse

AS Monaco niet het eindstation van Tielemans: "Er was deze zomer interesse"

Gepubliceerd: dinsdag 11 september 2018 om 14:48di 11-09-2018 om 14:48

Youri Tielemans vertrok iets meer dan een jaar geleden bij RSC Anderlecht. Hij ging aan de slag bij AS Monaco, waar hij indruk wist te maken. Dat was ook andere clubs niet ontgaan.

Bij de Monegasken deed de jonge middenvelder het zeker niet slecht. Dat zorgde ook voor heel wat interesse. "Ja, er was interesse", geeft hij aan in La Dernière Heure. "Van welke clubs? Dat zijn uw zaken niet (lacht). Maar de interesse is snel weer gaan liggen want ik heb gezegd dat ik bij Monaco wou blijven."

Na een gesprek met trainer Jardim was hij zeker van een langer verblijf. "Hij was heel duidelijk: hij wou me houden en hij zou me meer en meer laten spelen. En kijk: ik ben nu vier keer titularis geweest in vier wedstrijden. Het was voor mijn ontwikkeling beter om bij Monaco te blijven."

Plaats een reactie

dinsdag 11 september 2018 om 14:55
Verstandige jongen groeien met twee voeten op de grond...
Niet zwichten voor het grote geld 👍
Vind ik leuk
AzEz86 +7526
dinsdag 11 september 2018 om 15:37
Nuja, dat van dat geld kan bij Monaco ook al zo slecht niet zijn denk ik dan...
Desalnietemin vind ik Youri 1 van de meest nuchtere voetballers die er rondloopt.
Vind ik leuk
K1908 +2991
dinsdag 11 september 2018 om 16:59
Zal inderdaad zeker niet slecht zijn in Monaco! Maar in Atletico Madrid of Zenit St. Petersburg wordt er vast ook goed betaald ;-)

Go Youri!!
Vind ik leuk
dinsdag 11 september 2018 om 15:17
Eerst maar eens kijken of hij in Monaco een hoog niveau kan halen en dat blijven houden gedurende een heel jaar
Vind ik leuk
dinsdag 11 september 2018 om 16:43
Geloof nooit dat hij basisspeler wordt bij een betere club dan monaco, wat niet zegt dat hij geen mooie transfer meer zal maken, heeft zijn opgeklopte naam mee natuurlijk. Vindt hem de laatste 2 jaar niet verbetert. Aan hem om het tegendeel te bewijzen...
Vind ik leuk
K1908 +2991
dinsdag 11 september 2018 om 17:00
Wel, ik ben ervan overtuigd dat hij bij een grote ploeg basisspeler wordt.
Zin om er geld op te zetten? :-)
Vind ik leuk
dinsdag 11 september 2018 om 21:35
Nog altijd overtuigd na zijn eerste helft... zwakste schakel, 3 maal gevaarlijk balverlies, geen diepgang, slechte passing, enzv... vlug vanaken in de ploeg... mijn bescheiden mening😀
Vind ik leuk
K1908 +2991
woensdag 12 september 2018 om 13:07
Nog steeds overtuigd. Jij ziet wat je wil zien, Tielemans speelde een degelijke match net als iedereen, maar misschien iets teveel naar negatieve Gilles (De Bilde) geluisterd. Die draait ook 7 keer met de wind tijdens zo'n wedstrijd...
Vind ik leuk
donderdag 13 september 2018 om 12:59
hahaha jurgen de grapjas, club supporter zeker? ik denk da ge een andere match gezien.. tis een anderlecht speler dus we gaan hem afbreken.. vanaken mag youri zijn veters nog ni dichtdoen.. man man 😂
[Reactie gewijzigd op donderdag 13 september 2018 om 13:00]
Vind ik leuk
dinsdag 11 september 2018 om 17:12
Verbeterd
Vind ik leuk
dinsdag 11 september 2018 om 17:54
Waarom nog zwaar tillen aan t of d...
Frans Daems, Universiteit Antwerpen, dept. Linguïstiek en dept. Didactiek en Kritiek - 15/10/03
Werkwoorden fout spellen, hoe erg is dat? Sinds de regels voor de werkwoordspelling tussen ruwweg 1700-1800 vastgelegd zijn geraakt, worden er heel wat fouten tegen gemaakt, ondanks het feit dat de regels heel logisch zijn en ondanks langdurige training. Scholieren, studenten, ministers en ambtenaren, leraren, professoren, taalkundigen, journalisten, de Bond tegen het Vloeken, Van Dale, laag- en hooggeschoolden: hoewel (vrijwel) iedereen dt-fouten maakt, worden mensen er toch op aangekeken. Zo schreef een aantal jaren geleden iemand in Onze Taal dat spellingsfouten hem vertelden welke zorg een sollicitant aan zijn sollicitatiebrief besteedt, maar verderop in zijn artikel schreef hij over een met redenen omkleedde afwijzing. Volgens De Morgen (06.02.02) meende de Leuvense specialist kerkelijk recht Rik Torfs dat jonge priesters geen sociologisch leiderschap meer hebben, en dat bracht hij in verband met het feit dat ze "geen tekst kunnen schrijven zonder dt-fouten". En de Leuvense taalkundige Freek Van de Velde verbond in de Campuskrant (30.06.02) het schrijven van dt-fouten met het geringere 'cultureel kapitaal' dat studenten uit lagere sociale klassen bezitten.

Verankerd
Hoe het komt dat we dt-fouten schrijven? Een eerste belangrijke hypothese heeft te maken met de werking van ons geheugen. Ons brein voert bij tal van activiteiten, bv. lezen maar ook spellen, allerhande programma's uit die in grote mate aan onze bewuste aandacht ontsnappen. Wie eenmaal heeft leren schrijven gebruikt meestal geen regels meer, maar de woorden springen, met hun spelling, volkomen geautomatiseerd op uit zijn geheugen. Dat is handig, maar het kan problemen geven bij gelijkluidende maar verschillend gespelde werkwoordsvormen zoals houd-houdt, betaalt-betaald, vermelde-vermeldde. Van zulke paren dient zich het dwingendst die vorm aan die het sterkst in ons geheugen verankerd zit. Hoe vaker we een bepaalde vorm gebruikt hebben, hoe pregnanter die is, en dus ook hoe groter de kans dat we die opschrijven, ook als dat een fout zou opleveren.

Bij onderzoek aan de Universiteit Antwerpen (Fr. Daems, S. Frisson, D. Sandra) hebben we die hypothese over de werking van ons geheugen getest. Onze conclusie is dat het geheugen de schrijvers parten speelt. We schrijven meer dan 200 maal vaker wordt dan word. Wanneer we wat klinkt als /wort/ in ik word, word je of de imperatief word, willen gaan opschrijven dringt ons geheugen ons de vorm wordt op nog voordat we de kans hebben gehad door redenering tot de vorm word te komen. Als we dan niet aandachtig genoeg zijn en niet achteraf nalezen en corrigeren blijft de fout staan. Dat is iets dat heel vaak gebeurt als mensen e-mails of teksten op websites schrijven.

Werkgeheugen
Maar de factor frequentie in de werking van het geheugen verklaart niet alle dt-fouten. Sommige dt-fouten ontstaan door fouten in de regeltoepassing. De regels lijken weliswaar zeer logisch, maar ze vergen van de gebruiker behoorlijk wat taalkundig inzicht, analyse- en abstractievermogen om de precieze syntactische functie te identificeren en de spelling van de daarbij horende werkwoordsvorm te berekenen. Het ziet ernaar uit dat tal van mensen de vereiste ontleedvaardigheden nooit voldoende onder de knie krijgen, gewoon omdat ze het vereiste niveau van abstractie nooit zullen verwerven. Bovendien speelt ook ons kortetermijngeheugen een storende rol. Het is bekend dat we bij het verwerken van taal, o.m. bij het schrijven, in ons kortetermijngeheugen (werkgeheugen) de onmiddellijk voorgaande woorden gedurende korte tijd, maximum twee seconden, bijhouden. Sommige dt-fouten ontstaan zo in de vorm van congruentiefouten zoals in: Het Nederlands is tevens ook door het Fries beïnvloedt. Hier heeft de schrijver het werkwoord wellicht verbonden met de direct voorafgaande woordgroep het Fries in plaats van met het al vervagende woord is, wat erop wijst dat de beperktheid van het kortetermijngeheugen de schrijver op het verkeerde been kan zetten.

Slordig
Rest ons de vraag: is dt-fouten schrijven erg? Sinds de 19e eeuw wordt het schrijven van dt-fouten vaak bestempeld als een uiting van onzorgvuldigheid, slordigheid, ongeschooldheid, gebrek aan cultuur of zelfs domheid. De regels heten immers strikt logisch te zijn, maar dat ook verstandige hooggeschoolden die fouten maken wijst erop dat er iets anders aan de hand is. Wij denken dat je niet kunt voorkomen dat je die fouten maakt. Je kunt wellicht wel je tekst achteraf op fouten nalezen en de fouten corrigeren. Helaas blijkt uit onderzoek dat dezelfde factoren die ervoor zorgen dat we die fouten maken er ook voor verantwoordelijk zijn dat we ze bij het nalezen wel eens over het hoofd zien.

Middeleeuws
Het fundamentele probleem met de werkwoordsspelling is dat het een artificiële constructie uit de tijd van de Verlichting is. Middeleeuwse vormen als hi voedet, hi voedede zijn ze om historische redenen (de band met de oudere vorm bewaren) gaan spellen als hij voedt, hij voedde - de oudere vorm met weggevallen e - in plaats van gewoon op te schrijven wat ze hoorden. Maar daar hebben ze wel ogenschijnlijk logische, in feite moeilijk hanteerbare regels voor moeten bedenken, die bovendien niet overeenstemmen met de manier waarop een schrijver werkelijk spelt.

Of die klok nog terug te draaien is lijkt weinig waarschijnlijk. Maar er is zeker alle reden om niet al te zeer aan een enkele dt-fout te tillen.
Vind ik leuk
dinsdag 11 september 2018 om 19:03
Schitterend... Maar ik probeer toch voor mezelf om juist te doen hoor en de ander te helpen.
Vind ik leuk
K1908 +2991
woensdag 12 september 2018 om 13:10
Dat is gewoon belachelijk, de mensen moeten niet dommer worden dan ze al zijn. Het gaat niet zozeer om het juist spellen, maar de mogelijkheid om uw brein te gebruiken.
Bovendien zijn de regels noodzakelijk om niet om het even wat op een blad te krijgen. Interpretatiefouten zullen vrij vaak voorkomen als iedereen maar even schrijft wat hij wil...

Dat is trouwens maar mijn bescheiden mening, je mag het daarmee oneens zijn.
Vind ik leuk
woensdag 12 september 2018 om 14:17
Prachtig
Vind ik leuk

Bekijk het laatste nieuws