Brandon Mechele van Club Brugge is daarvan een goed voorbeeld

"Brandon Mechele van Club Brugge is daarvan een goed voorbeeld"

21-07-2018 08:18
1

Op het afgelopen WK deden de Rode Duivels het geweldig. Hopelijk komt daar in de toekomst een vervolg op. Dan moet onze jeugd wel opstaan. Henk Mariman heeft zo zijn visie hoe dat moet gebeuren. 

De voormalige sportief directeur van Club Brugge is momenteel aan de slag als consulent voor (buitenlandse) jeugdopleidingen. "Ik ben geen voorstander van talentpools in een jeugdopleiding. Het samenbrengen van de talenten van verschillende leeftijdsgroepen in gerichte trainingssessies geeft de spelers al snel de stempel 'talent' en dat remt bij sommigen de vastberadenheid en het doorzettingsvermogen af", klinkt het in Sport/Voetbalmagazine.

"Bovendien is het heel moeilijk om vast te stellen wie de talenten van de toekomst zijn. Het zijn vaak net de jongens die geen deel uitmaken van de talentpool die er de juiste motivatie uithalen. Brandon Mechelevan Club Brugge is daarvan een goed voorbeeld."

Laat beste spelers op de bank
Mariman stelt dan ook voor: "Een jeugdopleiding moet (met medeweten van de ouders) nu en dan hindernissen inbouwen. Laat de beste spelers bijvoorbeeld maar eens op de bank starten tegen belangrijke tegenstanders. Of creëer trainingssessies waarin er onzekerheid wordt getriggerd. Laat de vroeg- en de laatrijpe voetballers in hetzelfde team voetballen. Splits ze niet op. Laat de kleinere spelers maar opboksen tegen de oudere: het is de ideale omgeving om met weerstanden om te gaan én de basis van het straatvoetbalsucces. Wees in een bepaalde trainingssessies maar eens heel eisend, zonder inspraak van de spelers.