Nederland in shock: legende lijdt aan prostaatkanker, lange behandeling op til

Nederland in shock: legende lijdt aan prostaatkanker, lange behandeling op til

17-01-2018 13:08
6

Willem van Hanegem heeft prostaatkanker. De Feyenoord-icoon begint volgende week aan een serie van 35 bestralingen in zeven weken, vertelt hij aan het Algemeen Dagblad. De verwachting is desondanks dat het goed komt.

"Het was schrikken. Ook voor mijn omgeving. Zij schrokken pas echt", zegt Van Hanegem in de ochtendkrant. "'Jij loopt nog zo gezond rond. Waarom heb jij dat nou?', zeiden ze. Maar na een nachtje slapen vond ik alles wel weer normaal. Toen ben ik lekker gaan golfen."

"Ik sta natuurlijk niet te juichen nu ik 35 keer bestraald moet worden", vervolgt Van Hanegem. "Maar de dokter heeft gezegd dat de kans bijna honderd procent is dat het goed komt. Dus waarom zou ik dan bij de pakken gaan neer gaan zitten?", vraagt hij zich af. "Maandag starten we met 35 bestralingen. Zeven weken lang op doordeweekse dagen, in het weekend vrij. Dat wordt natuurlijk een hele opgave, al woon ik gelukkig dicht bij het ziekenhuis."

"Ik ga doen wat ik altijd doe"
Van Hanegem, 52-voudig international en winnaar van Europa Cup I in 1970 met Feyenoord, heeft goede hoop dat de bijwerkingen meevallen. "De artsen weten precies waar ze moeten bestralen en ze kunnen dat heel nauwkeurig, waardoor het met de bijwerkingen zal meevallen. Iedere dag meld ik me om 9.00 uur in het ziekenhuis. Maar na een kwartier sta ik steeds weer buiten. Ik blijf dus veel golfen, columns maken voor het AD en wedstrijden kijken voor Ziggo."

Van plan om anders te gaan leven, is Van Hanegem niet. "Nee, ik ga doen wat ik altijd doe. Alleen komt er nu wat tussendoor. Ik wil niet stoer doen hoor, ben me natuurlijk drie slagen in de rondte geschrokken. Mijn vooruitzichten zijn goed. Veel mensen hebben meer pech dan ik. Heb je weleens gezien hoe druk het in die ziekenhuizen is? Waarom zou ik dan bij de pakken gaan neerzitten?"