Ex-goalgetter aast op terugkeer: Ik kan nog vijf jaar mee bij Anderlecht

Ex-goalgetter aast op terugkeer: "Ik kan nog vijf jaar mee bij Anderlecht"

04-01-2017 09:30
5

Hoe zou het ondertussen nog zijn met de voormalige topspits Mémé Tchité? De 32-jarige spits is in de herfst van zijn carrière bij White Star beland, waar hij in twaalf wedstrijden maar twee doelpunten heeft gemaakt. Toch kan hij naar eigen zeggen hoger. Veel hoger zelfs.

Tchité wil in een betere competitie spelen dan Eerste Amateurklasse, zoveel is duidelijk. "Naar Derde Klasse afzakken was een manier om niet volledig uit beeld te verdwijnen, maar je begrijpt dat ik ambitieuzere doelen heb dan bij White Star te blijven. Komt er iets moois in januari, dan zou het logisch zijn dat ik vertrek. Ik heb het niveau om nog minstens vijf jaar op mijn gemak mee te draaien bij een topclub in Eerste Klasse. Ja, zelfs bij Anderlecht. Wie denkt dat mijn snelheid is afgebot, moet maar eens naar een wedstrijd van White Star komen kijken. Ik ben dit seizoen nog niet geklopt geweest in een spurtje – zelfs niet door gastjes van achttien jaar", vertelt hij aan Sport/Voetbalmagazine.

Een vedette op retour is Tchité zeker niet. "Vind je dat ik mijn leeftijd tegen heb? Timmy Simons staat op zijn veertigste bijna wekelijks op het veld. Waarom zou mij dat niet lukken? Ik weet dat Philippe Clement tijdens zijn drie laatste seizoenen in België mankte, maar hij heeft het tot zijn 37e kunnen rekken. Er zijn tal van voorbeelden uit het buitenland: Ryan Giggs, Francesco Totti, Antonio Di Natale… In Italië worden rijpe dertigers gekoesterd, in België word je op dezelfde leeftijd op voetbalpensioen gestuurd. Typisch Belgisch!"

Tchité vindt zichzelf een slachtoffer van vriendjespolitiek. "Ik ken veel spelers die tekortschieten voor Eerste Klasse, maar wel een contract konden versieren omdat ze met de juiste mensen bevriend zijn. Ons-kent-ons, weet je wel? Toen ik jaren geleden naar Europa kwam, werd je beoordeeld op je voetbalkwaliteiten en fysieke gestel. Nu is het een ordinaire business geworden. Ik besef dat mijn loonbriefjes uit het verleden sommige clubleiders kunnen afschrikken. Maar nu liggen mijn looneisen een pak lager. Ik heb twee jaar amper gespeeld, ik kan dus niet verwachten dat clubs hetzelfde betalen als in mijn beste periode."