De Tien momenten - deel 1: 'Janetten' bij RSCA, penaltyheld en de Lokeren-soap

De Tien momenten - deel 1: 'Janetten' bij RSCA, penaltyheld en de Lokeren-soap

24-05-2016 18:00

Het voetbalseizoen in de Jupiler Pro League is ten einde. Tijd om uitgebreid terug te blikken. VoetbalPrimeur.be stelde een lijst samen met de tien meest opvallende momenten of gebeurtenissen en brengt deze in twee delen. Vandaag: deel 1.

Vanden Borre: "In de kleedkamer van Anderlecht zitten enkel janetten"
Wie anders dan Anthony Vanden Borre zorgde al vroeg in het seizoen voor een enorme rel bij Anderlecht. Het enfant terrible was al door coach Besnik Hasi naar de B-kern verwezen, maar de bom barstte toen hij een interview gaf aan Het Laatste Nieuws. Daarin haalde VDB hard uit naar Hasi. ''Hij heeft een probleem met mij maar zal dat nooit in mijn gezicht zeggen. Hasi hangt graag 'de king' uit.'' Ook van zijn ploegmaats kreeg hij geen steun en dat hebben de spelers geweten met de uitspraak van het jaar. "In de kleedkamer van Anderlecht zitten enkel janetten.'' Bij de club was hij nu helemaal persona non grata. De delicate kwestie hield Anderlecht lange tijd in zijn greep en zorgde voor meningsverschillen. Sommige supporters steunden hem en scandeerden zelfs zijn naam. In januari zette Herman Van Holsbeeck de deur weer op een kier. Diens uitspraak zorgde voor tweespalt binnen de selectie. De anciens in de kleedkamer waren duidelijk tegen een terugkeer, terwijl de jongelingen hier geen probleem mee zouden hebben. Voorzitter Roger Vanden Stock maakte aan alle commotie een einde door resoluut de deur weer dicht te gooien voor Vanden Borre. Een nieuwe kans lijkt er dus niet te komen, waardoor paars-wit hem deze zomer van de hand probeert te doen.

Droomstart voor promovendus Sint-Truiden
Bij Sint-Truiden was de sfeer een stuk gezelliger dankzij een geweldige start van de competitie. De promovendus kende met een 10 op 15 een droomstart. Het hoogtepunt kwam op speeldag vijf in de beladen Limburgse derby. Een frivool STVV was daarin met 3-1 te sterk voor aartsrivaal Racing Genk. Een unieke zege, want voor STVV was het de allereerste keer in de geschiedenis dat het thuis kon winnen van Genk. De speciale zege was voor een groot deel te danken aan succescoach Yannick Ferrera, die STVV al naar Eerste Klasse had geloodst. De jonge trainer liet zijn ploeg swingen en behaalde succes met flitsend voetbal. STVV ging met Ferrera een prachtig seizoen tegemoet, maar begin september kwam er abrupt een einde aan de samenwerking. De ambitieuze Ferrera liet STVV in de steek voor Standard, nadat er al enige dagen geruchten gingen over gesprekken tussen beide partijen.

Gillet stopt drie penalty’s tegen Anderlecht
Een van de meest opvallende wedstrijden van het seizoen was het duel tussen Anderlecht en KV Mechelen. Paars-wit had de match volledig onder controle, maar de terugkeer van het penaltysyndroom zorgde voor onwaarschijnlijk puntverlies. Jean-François Gillet slaagde er namelijk in om drie(!) strafschoppen te keren. Dennis Praet, Stefano Okaka en Youri Tielemans kregen de bal vanaf elf meter niet tegen de netten. Het werd helemaal pijnlijk toen Anderlecht-verdediger Kara Mbodji in de 94e minuut de 1-1 in eigen doel kopte. Gillet was de held van de match, maar Besnik Hasi kon de ontgoocheling van de gemiste strafschoppen niet verbergen. "Met alle respect voor Gillet, maar tegen een doelman van 1,20 meter schieten we alle penalty's laag", luidde zijn opvallende quote.

Coup de théâtre bij Lokeren
Eind november was het coup de théâtre bij Sporting Lokeren. Voorzitter Roger Lambrecht zorgde met een eigenhandige beslissing voor een zeer spraakmakende kwestie. Lambrecht koos namelijk een bizar moment om trainer Bob Peeters te ontslaan. Lokeren had net de laatste plaats verlaten door een 2-1 overwinning bij concurrent Westerlo. Peeters kreeg in de bus een telefoontje van de voorzitter en eenmaal terug op Daknam bracht Lambrecht hem het slechte nieuws.

Peeters had zijn spullen nog niet gepakt of de volgende dag werd Georges Leekens, een goede vriend van Lambrecht, al gepresenteerd als zijn opvolger. Lambrecht had de trainerswissel achter de rug van Peeters dus op eigen houtje al enige tijd georganiseerd. De kwestie kreeg nog een opmerkelijk gevolg toen Peeters een sms voorlas aan Het Nieuwsblad. ''Mijn oprechte excuses. Het is niet persoonlijk, maar dat weet je wel. Als je eens wil afspreken.'' Afzender Georges Leekens. Die ontkende vervolgens met klem de sms te hebben gestuurd. Achteraf bleek het om een flauwe grap van een 27-jarige man uit Aalst te gaan. Die kwam een week na de feiten met een bekentenis: “Ik sms al jaren in naam van Georges Leekens.’’

KV Oostende is herfstkampioen
In Engeland zorgde Leicester City voor een ultiem voetbalsprookje door de titel in de Premier League te veroveren. In ons eigen land werd er ook korte tijd aan een dergelijke sensatie gedacht. KV Oostende was namelijk de herfstkampioen. Het is weliswaar geen tastbare prijs, maar aan de kust waren ze zeer trots op de onverwachte prestatie. Echter niet iedereen was onder de indruk. Herman Brussels toonde zich duidelijk geen fan van Oostende. ''Hoe is het godsgloeiend toch mogelijk dat KV Oostende herfstkampioen is geworden? Die hele club stelt toch geen reet voor? Plus, en laten we daar eerlijk in zijn, dat hele Oostende tour court stelt toch geen reet voor?'' Oostende was de koppositie na één speeldag al weer kwijt, maar de Kustboys plaatsen zich toch voor knap voor Play-Off 1 en kenden met een uiteindelijke vijfde plaats het beste seizoen uit de clubgeschiedenis.