Fernandes dankt strafschoppentechniek aan voormalige spits van Club Brugge

Fernandes dankt strafschoppentechniek aan voormalige spits van Club Brugge

21 maart - 15:10
4

Bruno Fernandes heeft in het verleden iets belangrijks opgestoken van Bas Dost. De twee speelden samen bij Sporting Portugal, waar de voormalige spits van Club Brugge de kapitein van Manchester United leerde om zijn strafschoppentechniek te verbeteren. 

Geen speler benutte meer penalty's voor United dan Fernandes (29). Als hij nooit met Dost had samen gespeeld bij Sporting, was dat aantal misschien veel lager geweest. "In mijn tijd bij Udinese stopte ik in mijn aanloop, zette ik nog twee stappen en raakte ik de bal', vertelt hij aan het Portugese A Bola. "Maar ik keek al veel eerder naar de doelman."

Toen Fernandes daarna de stap naar Sampdoria maakte, zei zijn trainer Salvatore Foti dat hij maar één stap moest zetten na de stop, en pas bij de laatste stap naar de keeper moest kijken voor het gewenste resultaat. "Maar daar voelde ik me helemaal niet comfortabel bij. De balans van mijn lichaam was niet goed en ik zette mijn voet niet op de plek waar ik hem wilde hebben. Daardoor had ik ook geen tijd meer om naar de doelman te kijken."

De aanvallende middenvelder begon erop te trainen, maar vertrok al snel naar Sporting. "Daar zag ik dat Dost het ook voor elkaar kreeg om bij zijn laatste stap nog naar de keeper te kijken", blikt hij terug. "Bas had grotere benen dan ik en had precies de tijd om zijn linkervoet neer te zetten en zijn rechtervoet te laten zwaaien. Daardoor moest de doelman wel een beweging maken, anders zou hij er nooit meer bij kunnen. Ik heb toen goed gekeken naar hoe Bas dat deed. En hij gaf mij daar ook tips bij." Inmiddels heeft hij die techniek geperfectioneerd. "Ik heb het geleerd bij Sampdoria, maar geoptimaliseerd bij Sporting aan de hand van Dost."